Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
公數?fortinet 要 subscription 開支都唔細
隻Fortinet真係好慢
Netgear WAX 有冇邊隻好介紹
唔太識玩mesh😅
第一次用mesh, 插火牛 , 係app按 新增節點, 搞掂
你想點學 ,學d咩
依家啲mesh setting step by step 簡單到唔簡單
隨時易過買部新電話
咁多位巴打 用緊mx5500 條線有1000mb 但經rounter出就得返500mb
請問知唔知點set返
唔好開priority
插線嘅話唔正常 Wi-Fi嘅話都合理
幫朋友問
間屋3層, 依家用緊deco x20 3隻, 紅圈位lan入, 藍圈位有第二隻, 但係隔離房唔係太穩定, 但牆明明好薄
想問如果換既話換D 咩好?
x20 太入門 得ax1800 bandwidth 唔夠
要穩定就上3頻mesh, 或者至少都大頻寬雙頻
MX5502 / MX8400 / XD6
其實個fd都唔係嫌慢,純粹係有時會drop到十幾mbps
又有時去到400
其實係bandwidth 問題定係覆蓋問題?
無開priority
插線出都係得500左右
直插modem幾多?
Upload又幾多?
咁係佢跌左落2.4GHz 連
即5G穿透力唔夠?
咁佢換Asus/Linksys ax1800 3隻果d結果都係一樣?
ax3000又有冇分別?
直出都係1000
Uplaod要再睇多次
想問下點解隻Fortinet插asus 隻router (做左AP)都係收唔到WiFi? 係咪因為要隻fortinet係poe+先得
應該唔會㗎喎,就算上唔到網 ap 都會照 broadcast ssid
照boardcast到ssid 但就係上唔到網
咁要睇返 fortinet settings ,逐樣 debug 啦
想請教
用非支router但hkbn係跟華為modem isp機樓又用華為設備, 其實靠router+vpn 仲有冇作用?
第一樣要懷疑應該係VLAN?
AP嗰面untagged
原則上你都無得揀
你可以當modem同你firewall之間嗰一層就係你個LAN嘅edge,由嗰度開始建立防守
而如果你全部packet都encrypted同tunnel去晒某VPN server度先再發出去,佢最多只可以用time stamp同bandwidth trend去估你做緊咩
不過講真呢度又要問你有幾信賴你個VPN provider,佢嗰面又有幾secure,等等
用左差唔多成個月,3個始終有一個著住黃燈
分拆ssid 唔同名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞