Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Wifi 用2.5g 反而係 device 有冇160mhz2x2 80mhz 搭乜 router 都上唔到去

好多人諗住換咗 router 就係
Xd6要兩隻都插lan線,定其中一隻插lan線,另外一部插電源就ok
一齊插效果係最好, 一隻插都得
問嘢前先上平面圖:

500幾尺,紅色X位係全屋唯一lan線port。
屋企套wifi router 已經係六年前,想換。(上左2500M plan)

1. 想請教各位我洗唔洗用mesh? 定係單機靠擺位? 不過屋企有細小朋友,用長線驚會有危險。

2. 追過post, budget內似乎可以揀AX86U pro or XT8(兩機),請問有冇揀錯?

唔該晒各位。
最好跟係全部都插線, 但好多無辦法就要wifi mesh
新買咗隻AX58U
Set 好哂所有野
Wi-Fi speed OFCA test
iPhone 12/13: download 得~40mb
Laptop (support AX) : download 得~100mb
插線:
Modem經Lan 去laptop :download ~900mb
Modem經Lan 去router再經Lan去laptop:一樣有~900mb
屋企三百尺,冇穿牆,test 既時候坐正係router 前面
已試過reset modem同 router,換Lan線 , 都係一樣
朝早夜晚都一樣
係咪應該攞番去換過隻🙈
分翻開2.4/5g Wi-Fi名
你應該係connect 咗2.4g
已幾分開咗 2.4 同 5
連兩個都一樣咁慢🙈
用speedtest唔好用OFCA

我用OFCA跑唔滿
2.5G plan 但係唔拉線 點都用唔盡
如果你擺位對得正走廊就夠覆蓋
係尾房d角位可能差少少 視乎你會唔會係果d角位長期活動 例如係床之類
新買左隻linksys wifi6E router, 想問check唔check到自己係用緊6Ghz 定其他band?
router admin page 應該睇到
手機wifi 果邊都可能見到係5900Mhz-6XXXMhz frequency
多謝你嘅意見!
應該唔會掛 。都係同一套系統
但港行鎖咗某啲頻譜
港共沒批wifi7 但又好多wifi7既出 唔係好明~tpL個D
批咗wifi7呀
咁linksys做咩,了鼻屎咁,死都唔出7 。外國好似21出左
出咗呀
香港唔入咋嘛
有邊隻有2500mbps wan嘅router

係平或者抵屌
想問吓本身有Asus RT-AX58U

想係屋企行mesh 係咪買多個都work? 定係要簡特定型號?

效率上mesh 型號係咪會好啲?
1. 係,買多個set做副機node就得,而且spec寫支援AiMesh Node
(題外話:只要支援AiMesh,例如舊型號 AC68U都用得)

2. 效率係指咩?
以我小小理解,mesh 係增強返一啲wifi接收覆蓋範圍弱嘅地方,或者唔同樓層自動無縫切換訊號唔斷線
唔會提升到速度
同問 屋企400呎左右
用緊ac58u幾年都無壞無斷
但device愈黎愈多 想換router
會唔會考慮下預多少少budget上TUF-AX5400 / RT-AX86S
一買就用幾年,之後多咗device都唔怕扯到router好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞