Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
師兄請問美森買xt8係咪換返條3腳插頭線就用到?
有冇人玩軟路由?
將一部電腦刷openwrt變router咁?
呢個價Carosuell 都有全新啦

想問吓如果Router 係客廳,大房要收到大約要咩Level Router,屋企大約500尺,有冇咩型號/牌子推介?謝謝各位🙏
都係行pve 冇咁浪費部機
買2件裝mesh
RBK752 / MX5502 / MX4050 / XT8
睇你budget同埋鍾意咩牌子
行貨水貨Carousell都有
搵拉線係房出一條
就算你買低階少少型號
穩定性都好過高階用mesh幾十倍
如果唔拉線,係咪就要用mesh router 🙏
所以你到底係房做乜野先係重點
打機睇ping
如果最後發現都係搞拉線就同超支一樣
一開始搞好再買平router就平過
唔好投訴唔穩定就得
其實主要都係睇吓YouTube,依家個Router太廢,成日斷下斷下,如果mesh router有咩推介?
Linksys MX4050 / MX5502
Carousell keep住有人出 好抵玩
Carousell果d係水貨?定係人哋用完轉新router?🙏
行貨水貨全新二手乜都有
得閒望吓可以執到平貨
各位師兄好,求助
早排入手咗Netgear Orbi RBK352 - AX1800
諗住開心使用,點知用落好多問題

現時setting 如上圖
連咗以下devices
1. modem - 連去router, now tv box
2. router - 經入牆線連去房嘅satellite, lg tv, 播音樂嘅streamer
3. satellite - 一部desktop
經wireless 連嘅device 有 ipad,電話,notebook,吸塵機構人,電子鎖等等

問題:
無論wired 定wireless嘅device ,都經常會連唔到wifi/用唔到
佢唔係用用下無啦啦斷,而係
1. 出門再返屋企,電話連唔到wifi,會顯示無法設定ip之類
2. streamer / desktop 熄咗開返之後,明明係orbi app嘅device manager 到見到已經連咗部嘢(wired),但係部嘢就係連唔到上網
3. 有時會係orbi app 到見到satellite 斷咗,但明明部satellite 已經係用線連
試吓reset, DNS轉8.8.8.8
明知俾人插 有冇ching用緊 tplink deco be65/85 得唔得
唔該師兄,reset係指 factory reset
之後跟正常set up返,然後DNS 改做8.8.8.8?
免費升級咗2*1gbps,想問下係咪唔使特登花心機搞,未有打算upgrade router
router用緊 dlink mesh x2
https://www.dlinktw.com.tw/home/product?id=10096&hid=18
我電腦用最多data, 就modem -> router -> lan線,但都只係steam download同torrent
我見要用2*1gbps好似router要有load balancing? 但又好似因為IP會變所以網站login會好煩
自己獨立一條線可以自己“用曬”1gbps,但應該用唔到router network入面啲野,所以應該無意義?

thanks
分左2個ip 你要access 返LAN 可以搞remote access 但係要受有人入侵嘅風險
如果你只係想 手機app pair 電腦 之類果d 一出左Lan 就做唔到
所以都係唔搞穩陣 還掂本身就係冇2x1 呢個需要
咁唔搞了
1. modem - 連去router, now tv box???

數據機只可以連接一台router

連多一個裝置會搶IP

會有問題

所有裝置只可以連去Router後面LAN port 唔夠位就只可以加network switch

Is that the root cause?

有now有兩個ip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞