Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
黃燈個隻放太遠?
黃燈係weak signal 擺位可能有問題

呢三隻有咩分別 就咁睇spec 一樣嘅

加埋呢隻點揀好
550尺,1000m,空間問題想搵企身router,普通上網無咩要求,linksys mx2001好唔好。諗住假如房收得差,係咪可以買多部mx2001 做mesh。謝謝大家。
好 細細個又靚仔 可以後加
或者考慮upgrade MX5501 二手隨時平過2001
fortigate個port插電腦上唔上到網先?
上到
會行mesh 就linksys, 單機要功能就asus
屋企480尺 兩房 係未唔洗用到mesh?
一部Asus 好似夠做
有冇人係用wifi打機
黎緊搬屋都幾肯定冇得直插
2k內有冇打機極低機會lag/斷既router
wifi 打機冇咩大問題
pc 打lol都頂到上20ms ping
手機pubg 一樣係順
視乎擺位覆蓋得好唔好同有冇干擾
唔多牆一隻過Asus/Linksys 都得
用左就黎兩年, 可以行到900 左右, 收貨
轉左hkt 2500m上網
modem直接插lan線(cat7)
唔經router駁電腦都係得1gps
係咪唔正常

router用緊ASUS AX3000 雙頻 WiFi 6
手機測網速都係百幾mb至幾百mb
pc lanport 係咪得1G
wifi 企router 附近 支援wifi6嘅機正常就5-700左右啦
2.5g黎
手機連左5g果個有你講既5-700
電腦維持1gps
咩底板/ lan卡
driver setting 有冇較啱?
cat7 線係咪買咗假野
Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
有咩要set ??已經更新曬d驅動
cat7係屋邨商場電腦鋪買
有時要係 network connection 果度揀返你張lan 卡
要入去set 做lan speed 2.5G 有d default 1G
而家係咪有wifi 7?
1000M用唔用到
你隻router有2.5 port 咩?
我係modem直出電腦,無經router
定係其實無放到2.5G 比你,叫人上黎check
如果睇片+打機有冇咩經濟之選?
本身用緊Netgear R7000 啱啱打左柴
佢話有
電腦預設出2.5
r爆頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞