Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
我喺正router隔離test架
上咗2500m plan要換router
唔使好誇張幅蓋好大,屋企冇乜間牆
多數都唔會駁lan純wifi
有冇咩推薦

真係唔識電子嘢,好耐冇買過router
Speedtest.net 個app 轉第個server test
咁平平地4200 都夠
究竟點先判斷到間屋需唔需要mesh
全屋上網都收到,用落覺得暢順未唔需要
有啲位收唔到,你會轉返用數據或者覺得好慢 未需要
咁如果新居入伙,點判斷
搬舊router過去用下先
或者買啲可以再加機嘅 ASUS/Linksys
買住一部先唔夠再加
Input 張 floor plan , set minimum dbm 跟住是但一隻可以再加機既 router/ap system
跟住是但裝隻整到 wifi heat map 既 app
見到收得差既地方再: mesh /ap

利申: 9 up 科學方法,但實際家用好少人咁搞
咁以$1000-2000 依個range mesh Netgear rbr50 仲抵唔抵玩
Errr 佢二手價值$300 已經係上一代
你要搵Wi-Fi 6,可以參考#1
但係佢嘅下一代冇岀
得AX4200 RBK752
下一代未 rbk752, 一隻係 rbr750
Carosuell 有人放 全新/二手
Asus ax58u v2
Asus ax4200
Msi ax6600

屋企1G寬頻,呢三款用落會唔會冇咩分別?買平就得?
玩開apex日服,係咪有得router set vpn會降低延遲?
我用緊netgear r6350, 用左3年左右。最近個wifi network 成功自己connect 又disconnect. 因為我用緊ps5 時,個network 不停connect wifi 又disconnect wifi. 已經熄過router 同upgrade 去最新firmware. 咁的情況係咪要換新router?
HKT 2.5G
linksys係未唔 support
想請教各位
依家用r7000都好幾年
最近搬屋 已經500尺左右 router擺廳電視下面 但走廊盡頭間房收得唔好 間唔中yt睇睇下斷線

依家諗緊rbk752 但屋企有cam 風扇 switch 門鎖要用2.4ghz

係唔係呢隻唔分ssid就基本可以唔使考慮?我見有人話先關5ghz 連曬2.4ghz電器 再開返5ghz就可以解決
真唔真?
個個人情況都唔同 你咪博吓囉
用唔到就一係唔用,一係再買過咁解,完全睇唔到理由一定要用返Netgear
ching知唔知邊隻mesh有得分ssid?
Netgear 以外都有
Linksys 隻6E support 不過好似要租HKT
得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞