Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
以前係裝driver, 依家唔使
遲啲加番部 enterprise 8poe 接3條入自己房 ,同 U6 Enterprise In-Wall 係電視櫃同老媽子房,再轉 2000 M 。

勁燒錢
全家桶燒錢啫唔追統一 management 可以平啲
用緊ASUS AC86U
過牆收得麻麻
打算換成兩隻router 行mesh
巴打們你地會
1)買多隻ASUS AX router 行mesh
2) 直接買一套mesh router 放棄隻AC86U

最大考慮係隻86u值唔值得留
extender 唔等於支援mesh
要有支援 802.11k/v/r 先叫mesh
純加wifi 範圍唔算
未壞就aimesh啦
86u 當年買都唔平啦性能又唔係弱
NETGEAR Nighthawk EAX80 - 專業雙頻 Mesh WiFi 6 延伸路由器 (AX6000)

我見呢隻有support 802.11k但冇v同r
即係roaming會差啲?
屋企600尺
裝修完Router 放左係我房
搞到老豆成日話佢房同埋廁所收唔到
想買隻覆蓋勁d 既
budget around 1k
用RAX20 (AX1800 $698) 搭隻 EAX80 (AX6000 $1999)
不如直接買套新Mesh效果仲好
買mesh, 單機好難解決覆蓋死位
我本身係諗緊rax120
想買少樣嘢嘅嘅話,紅色呢段用 Wi-Fi 就可以了
ASUS RT-AX53U 定 56U 好,見豐澤做緊$499 同 699
無知一問

Asus mesh 同 orbi mesh 技術上有無分別?

有無話同級數邊個牌子會勁啲?還是一樣/差唔多?
同級數其實差唔多 主要係$$同埋firmware嘅分別
AX56/MR7350
1000m寬頻
320尺用咩router 好 各位巴打
Linsys 同 asus ?
AX56即係56U?

利申唔熟
再想請教

以asus為例,
大家都係AX3000

咁我買2隻RT-AX3000 組 aimesh
同我買一套2隻Zenwifi XD 5

效能上有無分別呢?
Mesh機天線 理論上有特別優化過 有機會會好啲
Ax56u 停產 周圍都無貨唔洗搵
sales 話CPU貴 條line無肉食停產 (唔知堅定溜)
去到冇哂貨,有人推netgear rax43,點睇?但網上搵唔到咩評價
跟呢度巴打推薦Linksys MR7350囉
用緊牙石56u, 尾房收唔好, 買咗隻53u做mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞