Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
叫做正價囉,冇話抵唔抵
可以Carousell睇吓,有時啲人平啲放出嚟 有全新有二手
又可以睇吓Netgear 同款 RBK752 /ASUS XT8
Linksys 同 Netgear
連登仔係咪必揀linksys
有冇 smart home / 舊 device 要 2.4g wifi ,有就唔洗諗netgear orbi

冇就 orbi 都得, 睇價錢決定
事出必有因
Netgear 限制多 彈性低 又唔係平
分主副/獨立回程/冇得拆2.4&5G/firmware setting 又唔係多
請問呢個好用嗎

Linksys E9450 AX5400 雙頻 WiFi 6 EasyMesh™ 路由器 (1件裝)

$798
Linksys E系列唔建議
買MX5501啦
依個價linksys 我會揀 mr7350
要冇天線款就 velop 啦
E 系可免則免
linksys 因為冇乜野可以俾你set
請問 Linksys: MX5501 / MX4200 兩者有咩分別?

Sales 話
MX5501 係雙頻,但比 MX4200 快
如果要 Mesh,要覆蓋率就買MX4200

請問對嗎

謝謝你
收到 唔該
是的,如果無線Max嘅話三頻會穩定好多 無論係速度定係延遲
如果有線/用一隻嘅話 可以揀MX5501
唔該你
USB ac-68 有冇用
有新買新啦, 有啲 ax usb 都係 500 內
例: msi/dlink
Ac 既買啲平啲都得,唔洗 usb ac68
Asus 有無最新既
Notebook 直接開蓋換 wifi card , desktop 插 pcie wifi card , None of the above ,冇pcie slot 先用 usb wifi
Usb ax56 ,但性價比低,貴過換 wifi card/ pcie wifi card
師兄

我而家用緊 Linksys MX4200 (暫時一機),Linksys 測速係 9xx Mbps 左右

我剛買左 Linksys MX5501 (暫時一機) 係屋企人到,Linksys 測速係 590 Mbps 左右

2 個都係用網上行 1000m

我想請教一下問題係邊到?
我想問下 Linksys route 點設定架?
唔該
4200 用有線或者app入面測試
5501 無線測試?
請問asus Ax3000同Ax3000v2有咩分別? 邊部好D?
請問asus Ax3000,Ax3000v2,Ax4200有咩分別? 邊部好D?
唔好意思

我而家用緊 Linksys MX5300 (單機),
用 Linksys 個 apps 測速係 9xx Mbps 左右。
用網上行 1000m

我剛買左 Linksys MX5501 (單機) 係屋企人到,
用 Linksys 個 apps 測速係 590 Mbps 左右。
用網上行 1000m

我唔係好明點解有咁大分別
MX5300 三頻應該穩定D
MX5501 應該相對黎講無咁穩定,但係速度應該可以同 MX5300 一樣
係唔係我設定有問題,定係條光纖有問題
用app測試應該係有線連接嘅速度,同Wi-Fi無關,的確唔太正常,你可以試吓換咗條lan線或者直插modem測試
多謝你
我返到屋企再測試一下

請問光纖有問題既可能性大嗎?
以我所知,光纖應該無咁易有問題

題外話
Linksys MX5300 個時買返黎都有類似問題
搵左網上行,網上行 check 左無問題
再返打比 Linksys hotline 傾,教我攪
最後都係唔得
之後叫我上去佢地到換全新機 (成盒全新)
而家又有類似情況,Linksys 會唔會係一個唔好既牌子,有 QC 問題

我同網上行師傅傾過計,佢話 Router 有 QC 問題係常見現象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞