Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
岩岩上左pccw 2500m
想請問下大家邊隻router好?

睇緊
ROG Rapture GT-AX6000
TUF AX4200
TUF AX6000
SYNOLOGY RT6600ax
Orbi rbk852
唔該巴打
屋企500呎 唔係好熟router
Linksys Atlas 6 Mesh MX2001-AH
Linksys Atlas Pro 6 AX5400 Mesh
Netgear Orbi Mesh RBR350
邊款好
利申 HKT 1000m
其實Wifi 6同6e用落分別大唔大? notebook同電話會連wifi,e家重用緊wifi 5既router,黎緊會買新notebook,想upgrade下隻router,買6好定買6e? wifi 7既router又未出,有都唔平,又無device用到佢
想問下有冇人壞過linksys Router
早兩個月係Fortress買
今日先開黎試 插電連燈都唔著
係咪可以直接剷上去換機
你單機就linksys算啦
orbi 之後收分機比較麻煩
如果都係2件起就睇價錢同信仰算
6e 重點係加左6Ghz band
定點咁用係有好處
但係日常生活 1嚟用唔盡個速度 2嚟會行嚟行去
所以我認為係唔洗追6e 除非你屋企真係好需要隔清哂d channel
咁買隻AX86U用住先
2個月先開咁癲
登記左保養就可以直上維修
因為啱啱先裝修完
白痴咁問 有冇打著底果粒on off 制
睇怕都係要上保養 可以call 下官網support 睇佢建議你點做
有時插電會著一秒藍色燈 就會自動熄左變冇燈
我買孖裝 另一部插電就會長著燈 正常用到
交換火牛試吓?
我屋企得五百幾尺 用緊三部AC68U 但係廁所都係收唔到
有時行轉接又係連得好慢 點搞
唔好用extender 轉mesh
唔該ching 番去試試
你放個floor plan 同router位置睇下
太密可能會差左
諗緊全屋轉晒2.5gb
寬頻用2500Mb
想知咁樣set up啱唔唔
廳:
modem駁去wifi router 2.5g wan
wifi router 2.5g lan駁去 2.5g switch
switch 駁去 nas
switch 駁線去房
房:
條線駁去mesh router 2.5g wan
mesh router 2.5g lan 駁去電腦 2.5g network card

上asus個網睇ai mesh唔支援2.5g lan port
但係netgear mesh router冇2.5g lan port
可以點搞
兩層一千
仲咁孤寒唔用wired ap or wired mesh
諗住mesh無線 日後問題有你煩
良心建議 aruba / ruckus r750
第二個都用華碩router咪得
係咪得netgear 既Guest wifi先可以限連接者 連幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞