Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
試過晒其他機組合無事,咁唯有話係部電腦同隻router 唔夾

或者 upgrade下 wifi driver
又或者入wifi driver 個 setting 試下開關下省電模式之類
wire mesh 係2部主機既意思? 見佢得主榭有wan port
分機插lan
thanks

再想請教下asus zenwifi xd6 ax5400 同netgear orbi rbk752 邊個好?
有線 connect Dual Band XD6 好啲
Wireless mesh, Tri band RBK752 好啲
wifi6 無6ghz
wifi6e 貴得尼又好快被wifi7淘汰
wifi7 目前選擇太少

急用應該買返平價wifi5等wifi7
我張床喺主力牆後面 成日斷收唔到
想買隻喺床收到 打機斷得最少嘅Router
有冇推介? 價錢唔係問題
Netgear唔差既
不過係software冇咁好用
Linksys整體好d
本身用緊R7000好多年 依家間唔中斷線10分鐘

見Linksys E9450 好似700幾蚊 D SPEC好似又唔差 AX5400
但又見D人講好似又係成日斷線咁
係咪都係買番RAX20 ASUS AX56U 個D算
linksys e 系列有小伏㗎 建議唔好買
mr7350 spec差d 但穩陣好多
其實software 有咩較? 普通打機上網share俾屋企人用係咪唔洗點理?
想問免拆機用QSDK的 kernel.bin 和 rootfs.bin
兩個file其實信唔信得過...好似大陸嘢咁
E系列冇玩linksys用開既intelligent mesh,係行easy mesh
之後set up介面得web版冇app
只要熄咗auto check firmware update就唔會斷線
我用左2年 熄咗之後冇斷過線

接受到上面既野既話E系列係又幾好既
1000mb家居寬頻,500尺2房1廳,mesh 1主1副邊隻好?2間房本來有暗線出到,主人房要求唔高嘅話直接借客房衛星機黎用會唔會好慢?
用咗r7000六年

剛換linksys mx5501

無得輸
以前廁所廚房收得好細格
而家三份二
網速數字多r7000好多
2倍啦

千零蚊幾滿意
又細盒
Budget? 三頻可以揀RBK752/MX4200
行貨就貴啲,唔介意二手Carousell大把選擇
想問下第一頁點解話唔好SET 160MHz?
1.容易d受干擾
2.訊號隨距離比其他弱d
3.大部份流動設備都唔支援 例如手機 ipad
常見支援嘅就pcie card 同 laptop
4.好多時都用唔盡個速度
set完160Mhz 大機會體驗未必好過80Mhz
可以自己set完觀察下
多數都係冇咁穩定
setting方面就視乎你有冇需要用到vpn ddns 之類果d
linksys 係設定方面係弱d 好似仲係全部velop款都只係得最簡單 port forward果d set
要呢d就要揀mr系列
但係建議asus
netgear 係2者中間
如果呢隻平平地呢?
Linksys Hydra Pro 6 Dual Band Mesh WiFi 6 Router (AX5400) - Works with Velop Whole Home WiFi System - Wireless Internet Gaming Router, Parental Controls, Guest Network via Linksys App https://amzn.eu/d/7BWso38
wifi 5同6差咁多,唔揀7都買6啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞