Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
依家先知原來mesh 都要走去拉線連

入伙果陣買router 條友叫我放幾隻cover到成間屋就夠
分機用無線去連接主機個速度同你用電話用5G去連接一樣
如果你係房都收唔好主機5G 咁部分機都一樣
common sense黎
拉線既話
直連1000M去主機
咁你電話連接分機既速度都會接近1000M上限
MESH賣點一直係802.11k v r
屌,我仲鬧左佢唔知賣左啲咩俾我成年幾
Mesh 衛星機其實有獨立天線同埋放大器,其實會收得好過手機, 不過實際情況就一定要試,可以有線連接就當然100分最好啦
實際可以係大家都收唔到。亦都可以係手機收唔到,但係衛星收到。本身收得好嘅地方,經過衛星機之後如果係三頻機種,咁樣未擴展嘅範圍速度都一樣咁好。如果本身收得唔好,咁可能速度上面有衰減,但係會比手機就咁有優勢
Mesh嘅主要賣點係漫遊,同埋擴展範圍,當然你要識得擺好位
asus router一下載大量file/steam down game就會斷網
係唔係冇得救,刷咩firmware都係咁
咩型號
asus rt-ax3000
我部ac68u 以前
打一日battlefield 都會咁

所以每日都會restart 個router
想問Netgear R7000 -> Netgear WAX206 有咩優點同缺點?

都係當router用!
收得好過電話
但連接子機既穩定同速度始終受限子機連主機既方面
應該要糾正觀念 當mesh wifi係簡化版既poe switch+ ap 多左火牛同唔洗set又多4個lan插
想問如果係amazon買咗隻AX86U PRO ($18XX)
係香港可以係邊道配番隻啱腳啱電壓嘅牛?
隻牛應該都係國際電壓
換個轉插就搞掂
求救,請問有冇師兄比到意見?🙏🏻
巴打知唔知amazon買嘅信唔信得過?
驚係大陸加料版有uu加速器?
兩隻用有線駁嘅話 邊度Wi-Fi用得多就AX55
無線駁住嘅話 AC88U做主
Thank you🙏🏻🙏🏻
RAX 唔support mesh
買mesh / extender
Mesh 除左netgear 有冇推介?
可以 不過唔好求速度
Linksys / ASUS 主要睇budget
拎上代理換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞