Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
所以我建議買返部平嘅wifi5等7

當然如果你搵到平嘅6都可以
係咪任何一隻既 velop都ok?
平時無接觸呢邊既野完全唔識
非mesh既都唔會主動換
Asus ap mode有得set roaming
屋企 1100尺三房 係唔係應該要3個mesh router?
舊樓牆好似都幾厚
Linksys Atlas 6 MX2003 AX3000 呢個好唔好?
咁其實ap mode 有咩用?
Roaming 即係會自動轉?
係,佢重有得set-幾多dB就跳
比你將隻router當AP/switch用,唔會派ip
你當插線係行ap mode
請問Asus 個d router ap mode 係咪跟佢教學咁set就搞掂
ap.mode咁同ai mesh有咩唔同?
詳情你可以google ap mode vs aimesh
想請問下如果純粹全屋普通上網係咪用RBK353 就夠?定係上埋RBK763S 穩陣d?
請問係咪唔需要兩個router 都係asus 一樣便到依個效果
唔同牌子唔知得唔得
同埋想問下頭版, 而家仲係咪唔應該揀160MHz?
想知點解唔應該開呢?

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

80MHz 主要是供手機和平板電腦用,而筆電、主機板就幾乎全都是用 160MHz。所以如果你家裡有電腦的話,購買 Router 時謹記看看它 5GHz WiFi 的頻寬是否 160MHz。

我房用主機既話係咪應該反而要著番160?

唔該ching解答
ap mode 理論上係唔洗夾牌子
但係唔係款款都有得set ap mode
隔左2幅牆喎
你po個評測睇下個環境係點
冇咩阻擋 收得好清 又定點用可以試下160Mhz嘅
自己觀察下個體驗邊樣好d咪揀邊樣
簡單d 比較2者speed test再研究下
開門用
換天線未必有用,係就加機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞