Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
點解華碩死都唔出6E router???
有呀,全部都唔平啫
Axe16000 , axe11000 , et12, et8
平少少得隻 axe7800 中階 cpu
其實6e都出咗成年有多.
佢死都唔肯1000左右既6E router.
都唔知搞乜
出咗平6e ,啲庫存 ax 咪賣唔出
想問下AX86U Pro 同AX86U有咩分別?
諗緊一係買pro,一係紅渣古版睇下仲有冇貨
等佢申請得嚟. tp-link都出wifi7

雖然呢個牌子我都唔係好鍾意.
tplink好似係用qualcomm u

asus 仲係用緊broadcom

之前睇過好似話qualcomm 係好過broadcom
要追 wifi standard 既, 10g router + ap 啦
請問5g router係唔係會成日斷線
用左Linksys FGW 3000 幾日就斷一次線
有冇咩解決方法
你要搞清楚係Wi-Fi斷,定係5G斷先
定期有規律咁斷?有冇咩症狀 點樣恢復
要逐步排除
+1 用緊linksys mx4050 間唔中就斷

睇緊有邊款router 好用(無線打機用)
諗緊ax86u pro夠唔夠玩
想穩定同網速快
師兄們有冇推薦
請教呢到ching
好早前跟買sxk50 都一段時間
一直覺得唔快 wifi都係5-600
之前用ac68 反而有800左右

有冇咩教學跟下設定
非常謝謝
換左新cpu一定買pro
我又係用緊AC68U 大約10日前開始wifi死左 2.4G 5G 手機手提電腦無啦啦連唔到 但lan線無問題上到網 最後ching點解決?
同問
最後我買左用左一個星期 感覺還好
兩塊牆5G都收到四格 但係有時會load唔到(幾日一次) 不過好快connect返
直接買個新既 AX 3000,問題即時解決
唔該晒巴打 過幾日屌返隻用先
定正常router 都係會間歇性斷線
明白 我都買個新先 thx
出wifi7都唔會咁快普及,一開始一定天價
依家wifi 6e 都係天價

最慘係wifi6 出咗咁耐香港行貨都係無跌價跡象
港行冇跌啫,美/英 wifi 6 唔算天價
邊個品牌最易設定?
MX8400 $2500 買唔買得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞