Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
唔好意思。有個蠢問題想問下
400呎單位。拉線Router主機係廳
房同Router位置好近(2米內)無主力牆阻礙
房間電腦無暗喉拉線上網
又唔想拉明線入房(同埋關唔到房門)

如果我係電腦同房中間擺個無拉線嘅分機
以令到電腦可以上到網。
想請教大家
咁我應該將電腦同分機透過LAN線連接
定係電腦就咁透過WIFI連接分機?
想知道理論上邊樣方法嘅速度同穩定更好?
定係分分鐘可能電腦wifi連接收廳Router已經都OK?
唔該各位諗唔通,電腦白痴
睇緊Asus zenwifi xd5 / linksys atlas pro 6, 英國撚amazon prime day 價錢只差£10, 應該點揀好
AX3000 2x2 vs AX5400 4x4
好明顯
梗係插線會好啲啦,不過如果原本無線速度都可以接受,就唔使搞咁多嘢
唔該你
想問本下本身電腦主機會WIFI功能
想問下PCe-AX3000 會唔會推薦使用?
多謝你
不過我部電腦主機本身無wifi功能。
上網睇見大家講一定用pcie
唔知大家會推介用邊隻呢?
即係應該揀linksys? 唔該巴打
我會加mesh 再出lan線
如果pcie card 平好多咁都無妨
但我認為加mesh 襟玩d
本身冇信仰/冇用開嘅 就揀spec靚果部囉
多謝巴打嘅建議
我見pcie card 5百幾
我諗好大可能都mesh咗先始終遠小小手機接收都啱用
電腦就試下mesh出lan。如果位置擺設唔就手先再用pcie card收

再次唔該以上各位
巴打最後買咗咩
Limited-time deal for Prime Members: Wyze AXE5400 Tri-Band Wi-Fi 6E Mesh Router Pro, Covers up to 4000 Sq. Ft, 150+ Devices, Replaces Legacy Routers for Whole Home Coverage, Supports Wired Backhaul, 1x1 Gbps & 2x1 Gbps Ports - 2 Pack

https://a.co/d/imgKVTc

有無人有食評,spec對個價幾屈機
心大心細問意見

入門級wifi6 選擇
大家會揀ac56u 定係zen XD4?
ac56u?
係咪打錯字 wifi5黎架啵
Sorry ax56u
Linksys 呀,應該聽日送到可以玩
linksys
諗緊買asus zenwifi xd5做mesh
本身有部tuf ax3000
如果買兩部xd5再用aimesh 連埋tuf ax3000
ai mesh會唔會拖慢左mesh速度?
屋企用AX86U上咗三年網都冇野,前兩日突然上唔到網,WAN位着紅燈。modem應該冇問題,直接由modem拉線係上到網,但經router就唔得。

試過reboot,reset,update firmware,改setting都唔得,而家係用auto IP,手動自動DNS、手動入mac address都唔得。條上網線應該冇問題,因為直駁電腦上到網。冇插錯窿,電源正常。

想知可以點做,定係可以買過部新
ISP係netvigator
有冇試過 連埋modem router 一齊熄1-2分鐘
call 下isp話上唔到網 叫佢係咪可以reset下機樓果邊 都係唔得就可以call下保養果邊問
唔明你問緊乜
假設你ax3000係尾
咁影響唔到上游㗎啵
Modem同router有同時熄過都唔得。未聯絡過isp,可以試下叫佢reset
咁啱,我隻尋晚突然 power 都唔著,都用左8年,我諗夠期換啦,請問大家有無ASUS 既推介?多謝先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞