Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
最近買左兩部TP LINK AX5400 ROUTER串連一齊,主機ADMIN PAGE SET做192.168.0.2,請問如何得知另一部副ROUTER ADMIN PAGE網址?我驚DHCP相撞,想入副ROUTER ADMIN PAGE關掉DHCP功能
唔support one mesh咩?
冇寫,ONE MESH邊度開?
唔用tplink 不過佢哋應該會support mesh, 你setting搵吓或者Google
果度我有乜嘢要SET?
我點知 跟佢指示 set咗兩部機變一個系統 可以自己切換/管理
一係買英馬版
一係買轉插
一係淨係換後面條線 多數係米奇老鼠頭
見到amazon有插頭,但香港邊到有得買,純好奇
即係一個ADMIN PAGE共同管理晒兩部ROUTER?
Asus ZenWifi mini xd5 點睇?
Push
Google model +usb modem 試下 , asus 有機有
Linksys netgear 唔係部部 support
TP-link嚟
試試先 thx
邊度出左問題
Hello 唔該各位師兄

想問下set up 房wifi 同 電腦上網問題

廳有個AX-3000 房有一個AC68U

依家本身係 行Mesh
廳 modem - router - PS5
- TV
- Nas

房 Lan - router - 電腦
- ps5

房本身有LAN線拉左入房

原本一直行Mesh 但發覺速度得510-530mbps
之後將房果個LAN 直插 Ac68u Wan 再插電腦 同 PS5
速度就上返830-850mbps

但壞處就會多左個SSID
如果想保持呢個速度
係咪只有呢個做法,多個SSID先行到咁快呢?
set 做aimesh 咪1個 ssid
係 原本就係行mesh 同一個ssid

重點係睇吓個速度會唔會行mesh之餘 同一個ssid ,都可以做到8xx mbps 速度

依家就係mesh左速度 5xx mbps

唔mesh 當返router 另一個ssid 駁 速度升做8xx mbps

如果真係唔得嘅,我會揀速度 多個ssid 咁

只係我對呢樣嘢唔熟,所以唔知咁樣搞係咪最好
正路wired mesh 唔會扣速㗎喎
你主router 有冇開左d 無謂function?
印象中 主router 無掂過 入邊啲嘢都冇乜點開
正常會有啲咩function可以開?
等我可以check吓
我都唔知
想問下屋企電腦壞左 但係想換個router 用電話Set得唔得
我諗大部份都得
依家好多都裝app set
同埋手機broswer都入到admin page 只係有d tricky
唔過100mbps 首先check lan線先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞