Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
同 6e 一樣咁申請,重點係 client 末跟得切
Wifi 7 要下一批機先有即係買7 都係當6e 用住先
Intel 張be200 似乎要笫三季,再有真雙頻嗰張4xx 可能再後
幾抵
之前asus 公布就2023 Q3 Q4會有2部
睇你等唔等囉
不過你依家有幾多wifi 7 device
0部不過因為準備轉2.5g plan 所以先諗住順便升級埋wifi7 , 但係而家暫時得tplink真係好令人卻步冇乜信心
用住你 existing 先啦我會等下先
牙石 wifi 7 肯定係出貴嘢先

ok咁我等下先
牙石AX56U新買咗返去 點試盞上網燈都係紅色 是咪中伏了
重開modem, setup咗未?
屋企唔大但有D位收唔到要轉用mesh wifi router
想問D Link AC1200 雙頻 Wi-Fi 路由器 COVR-1100 好唔好用
見佢算係最平既mesh 又唔係大陸牌子
6 6e 7

每2年換一換 多一個換router 理由
定係買個homeplug 已經搞掂
屋企450呎左右

用緊2500M網上行光纖寬頻

希望可以用盡全速

屋企Device大部份都支援Wi-Fi 6 or 6E

一定要用Mesh Wi-Fi 因為廚房有死位

Money is no object.

Q1. 想請問 用NETGEAR Orbi Mesh WiFi 6 旗艦級三頻路由器 2 件套裝 (RBK852) 會唔會overkill? 請問有冇其他更好嘅介紹?

Q2. 光纖modem出來連去Mesh主機router要用咩LAN線最好? 太約1米左右 請問CAT 6A夠做嗎? 定係要用CAT 8? 有冇咩牌子介紹? CommScope質素好唔好?

咁重本用commscope?
咁多間廠就佢最貴同靚
不過香港好難散買到
要識人做data centre先有機攞到料
除非有走廊 450呎用mesh做乜鬼
重開咗都係咁,同埋上唔到網setup唔到
Setup 連到Wi-Fi就得,唔使上網
試吓打去ISP叫佢reset modem / check router 連線方式係咪DHCP
set up個app都要我上到網先SET到,同埋我插返舊router都冇事
插喺舊機後面set好先
通常ISP會認咗舊router, 可能要打去reset

買左tur ax 5400
一直話我wan disconnected但又連到wifi
可以點搞
Unifi udm se 整咗 core router 先
之後再加 6e ap 落去
想問下asus 隻ax3000係咪直接買港行貨得
駁好modem setup好未
駁好晒啦
佢speed test 都有6xx
但就一直出wan disconnected
上到網冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞