Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
屋企600尺,兩個人,主要打機同睇Netflix

ASUS XD6 定 XD5 邊個好?定係直接買到XT8?
睇中MSI隻AX6600
而家值唔值得買Wi-Fi6E router?
預起碼用到壞先換,未來4年應該繼續用1G寬頻,除非2.5G月費$150內

屋企隻ac58u用咗8年都未壞有冇MSI用家分享下 新加入router嘅brand有啲擔心
想問問轉左2.5M PLAN之後發覺LINKSYS ROUTER ( MX4200 )
冇MULTI GIGA PORT 想問問LINKSYS有咩ROUTER會有?
師兄知唔知aio 個coverage 得唔得?ap11 唔知會唔會收得好過netgear rax10
Ax58u 伏到pk
記得唔好開160mhz, 斷到喊
linksys hydra pro 6e
呢隻得1個2.5 PORT
會唔會有兩個2.5 PORT 既選擇
佢係Wi-Fi 5(AC wave 2)嚟㗎喎
大家都係兩天線 不過商用產品同埋家用低階 點都會好啲嘅
Linksys 冇,你要考慮ASUS/QNAP
ASUS有咩選擇
Why not google
GT-AX6000
其實暫時冇咩選擇
屋企500尺,一隻xt 8 cover 曬!
唔肯定不過, 我估ap11 會好d, 話晒都係biz grade 嘅產品

同埋個人黎講唔中意一支支香嘅設計
明白
咁師兄so far 覺得ap11穩唔穩定?
最怕asus tplink load 空氣
商用ap都唔穩定,真係唔知有咩穩定啦
無用過 ap11

不過公司同自己屋企用左 aruba ap 2系 3系 5系 咁耐除左 firmware upgrade 要reboot 之外平時跟本唔洗理佢

再講, 如果係同 asus tplink 呢d 比較, 1000% 肯定穩定過佢地
Thanks 師兄
因為有聽過instant on 系列同 non instant on 系列既穩定性有分別,所以好奇問下
點都好, router + ap 1定穩定過1隻過
你屋企用aruba ap 配咩router?
mesh可唔可以xt8 搭xd4咁玩架?
屋企廁所收得一兩格,唔想買多隻xt8應對哩種情況
買XD6 會好啲 天線多啲接收好啲,xd4 天線小 唔好預接收會好好
Business line product 多數穩定,我試過唯一有獲氣係隻 Linksys 貼牌 cisco rv320 唔知點解 lan 跑唔足 gigabyte ,可能太舊
啫係都可以xt8 + xd6咁配搭?
任何一隻support AiMesh都可以
貴啲嘅機效果咪好啲囉
有冇用Asus rt-ax55 既巴打用手機連WIFI果陣經常load空氣? (唔係網站問題, 因為轉番電訊商就秒速上到)
個router同手機都係同一間房

有冇過來人試過同樣情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞