Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
兩間房都收得唔ok
咁有無話可以點解決
多數就 1廳 1走廊
掉個floor plan嚟睇下有得點擺
求救 聽日要買, 3頻 2.5g /5g , 全屋智能家居,勁多Wi-Fi連接,求穩定 已拒netgear
2.5/5/10 G
要連:4隻cam,3隻燈制bridge, 10-15隻手機/電視盒
400呎應該2隻乜都夠
準備轉2500m
router有冇邊隻推薦
本身用緊ax4200
我睇過好似唔support 2500m
我有冇錯
廳一隻 第一間房一隻
有冇邊隻mesh Wi-Fi介紹?
Linksys MX4200/MX5502
Netgear RBK752/RBK762
行貨就正價,Carousell搵吓二手/全新就抵好多
本來部desktop 用緊入牆LAN 線連router 上網 (係房)
但因為入牆入房果條LAN 線老化用唔到了
條線條駁living room 個modem 再入房

結果我轉用desktop 用wifi 將房果部router 放出living room
結果上網速度極慢
我想問有咩解決方法 係咪要買D 母機子機既router 先可以快返D 速度
依家4K片都睇唔到

用緊網上含1000MB
我本身諗住買linksys mx2003 3隻
但既然你有推薦 即刻轉軚先
買條線返嚟自己試吓拉
Dual Band 無線連接嘅話速度會減半以上
普通上下網冇乜所謂,自己budget決定
Linksys MX4200同MX5502都係budget內
但邊隻你比較推薦 因為真係唔識分
Wireless Mesh MX4200
Wired Mesh MX5502
要 stable 直接 router + switch + ap 啦
一下過貴,但之後可以分 part 升

現成入門方案可以 unifi 全家桶
有 budget 就 aruba /ruckus
Linksys Hydra Pro 6E MR7500 - Tri-Band AXE6600 Mesh WiFi 6E Router

呢個如何
我見冇推薦呢個
但係6e+linksys就好似得呢部
有冇人用Ubiquiti或者Synology

用緊Homekit既你地有冇配Homekit secure router? 定係由得啲device連上internet都ok?
另外有冇Mac撚講下自己隻router同time machine夾唔夾到
打算吉隻2.5HDD落router度hea hea地做time machine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞