Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
想要Mesh 同 Wireguard
ASUS係咪唯一選擇
地方淺窄,不過我會盡量放近番走廊少少。

我諗住試下一部Asus RT-AX58U睇下夠唔夠覆蓋,如果唔夠就加多部AX58U/AX56U用Aimesh Wifi。

想問係咪Aimesh wifi唔好用?
Linksys呢,係咪穩定d?
佢行lan線 貼牆冇咩所謂
wifi最難穿嘅係廳幅主力牆 房啲磚牆影響細好多
如果無線Mesh 就每邊一隻 盡量貼近 其實已經收得好好
香港華碩代理一向係咁
wireguard 唔係asus野嚟咩
如果係磚牆間房應該1部搞掂
師兄,如果我咁既情況有咩介紹
廚房正常有塊鋁定銅板或者牆身有做特別處理係煮食果幅牆用黎防火架啵
你諗住無線訊號穿透到廚房既兩塊磚頭加主力牆再加鋁板
係 所以寧願買水機算
請問全屋450尺
router 會裝起門口位
最入係廁所同廚房
唔太經常用
房距離router 3米左右
得一幅非主力牆
房主要用電視睇Netflix /D+多

請問我應該揀MR7350定AX56U?
謝謝
所以都諗住兩部router用Lan線連埋放mesh wifi,不過唔知揀邊部好
MR7350
MX5501好D
唔洗行aimesh
唔該巴打!
今晚放工即落黃金買!
係咪都可以用Lan線connect兩部MX5501,然後做到無縫wifi漫遊?

第二部Mesh node可以用Lan線連PC?
可以
應該作用唔大 你都係要隔幅牆
直接連個wifi咪算
姐係就算係細房放多個Mesh Router 個速度都係會慢好多?
如果我要router A (主router) 駁routerB (switch)

假設1000MB
Router B洗唔洗用d 食到1000MB既野? 定係普通雞野就ok?
理論上係 除非你個wifi訊號咁啱淨係穿完牆果個位先收得最好 但係正路就成間房都平均地削弱左/差
如果你係細房內某d角位收唔清咁加mesh 可能就有分別
線 同 port位都支援要1000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞