Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
正常ax router wan+lan port 都支援1000mbos嘅
Mtk 低階cpu 有機會唔足1000mbps例如 unfi 隻 dream router
Asus gt-ax6000好d定係raxe500? 我預4千樓下budget想買部好d,屋企細用緊1000m,多數打機上網睇片
想請教…呢隻減咁多有無伏…

本身用緊mesh rbs20 但因為另裝左幾隻cam
搞到wifi 成日跳黎跳去
想搵一隻過算…
https://www.box.co.uk/RAX200-100EUS-Netgear-Nighthawk-Wi-Fi-6-Router_2582231.html
考慮緊買對tplink be65,同價位買返asus/ 其他牌子wifi 6e router好似唔係好抵?
支那link 任何時候都係最抵
小米仲平
只能夠話睇你接受到咩牌子
TP link美國都有賣 係咪同一款就唔知啦
俾得4000 我會買平ax 等wifi 7
是,一係就 router + wifi 6 ap再換 wfi 7 ap
正價wifi 6/6e 依個 moment 唔太抵買, 特別係 top model
最慘wifi7 又未完全成熟,屋企得1000m用wifi7係咪冇意思????
睇片 上網你wifi6 都扯唔盡啦
單講速度係冇必要追wifi 7
但係依家俾得錢買到6e router 都差唔多夠買未來嘅wifi 7 router
而6e 咪又係一樣唔多設備支援 同埋日常用分別唔大
主要係轉咗2500M寬頻,所以想有2.5Gbe port

其實有得揀都想用asus/netgear嘅mesh router,不過又唔知幾時會出,所以暫時都係得tplink呢個選擇
ax86u pro 係咪真係wifi 勁好多
而家用緊ax58u 尾貨其實都叫做收到 只係慢d 得返幾十
換隻86u pro 會唔會提升到
AX3000,可搭mesh,台灣製造,$800
好有性趣
想問下我set咗分開2.4ghz同5ghz之後 係網站度就見到得2.4同5ghz wifi
但用app睇就有1個2.4同兩個5ghz wifi
想問下果兩個5ghz係咪無分別?照set佢地做同一個名就得?定係要set返兩個唔同名?
router係Linksys mx4200
3千蚊唔過份啦
不過用wifi6 唔係大量download 或者幾十部device 都唔會有分別
睇個人選擇
正常用冇乜分別,但 netgear 可改 config 的確係少啲
要穩定可以用純 router 同 wifi 拆開
各位巴打,想問發生咩事起設定果面都見到速度有1G,但上網都係勁慢,係用依個wifi先係,一插線就冇事,同依個Tp AX55 另一個100M 2.4GHz wifi都冇事,一用1000M 5GHzwifi就慢到頂唔順。係電腦先咁,手機/平板都冇事

收唔清 或者壞左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞