Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
咁奇怪 正路唔會有得跌㗎喎
手機wifi 有冇咩特別setting
router 試下set 低d band width 同 channel
10GbE
唔想用TP-Link TL-SX105 5-Port 10G Desktop Switch
係咪得Uni-fi Flex 10 GbE USW-Flex-XG選擇?
Netgear xs505m

不過unmanaged
好似USW-Flex-XG吸引啲...?
兩隻我都有,睇你咩需求,unifi flex 要setup, xs505m 直接用得

Rackmount 就 xs505m 舒服啲,內置牛

星星: 廳 寬頻 router位
1,2:房間
三角: PC

around 500呎, 1000mb寬頻

請問如果唔想由廳拉條lan線入1號房部pc,
係咪買多個router做mesh放1號房,然後mesh router 駁lan線比pc?
個速度同直接拉廳個router係咪差好遠?

依家用緊asus rt-ax55,請問買部mesh 有咩推薦?
想問2.4同 5ghz嘅 要揀邊個?
自己買個好長既lan線直插
再用router mesh
然後上speedtest幾次你就知道想要咩
本身用緊ac68u,搬左屋之後有啲位收唔到
之後呢排用用下會上唔到,但電話又顯示連緊
係唔係壞壞地

如果轉AX86U 收到既範圍大好多?
我見旋轉拍賣2千內有。
但開過盒安唔安全,會唔會裝左野入去

同埋AX86U pro 有咩分別
裝野就少既,二手最大風險係唔著 ,死wan port / 死 2.4ghz/5ghz wifi 之類,最好有得試/ 叫賣家試俾你睇

早少少問過wifi 5轉6 訊號唔會強咗
有week spot 一係轉位 一係行mesh

plan緊行有線雙頻mesh
是,ax 有部份 model power 大小小,但 weak spot 都仲係weak
所以轉mesh 先最好既解決方法?
有冇都係2千到 既推介
想問下有Lan插口嘅Mesh Router 兩件裝
一個擺廳一個擺房
$3000上下
有冇咩好推介
SXK50
請問如果1000MB 村屋2層 LINKSYS MX4200係咪夠用?
果日落去黃金問.佢話1000MB.MX4200 2隻應該COVER倒.同埋佢話MX5300如果係1000MB速度上唔會有分別.

另外係咪唔使等WIFI 7?
唔考慮upgrade 2.5Gbps 基本wifi6 都夠用,唔多人用mx4200 都夠用
用緊UDM-SE + Netgear MS510TXUP,除咗要另外manage之外幾滿意
On9問題
點解support mesh都叫單機router
Thank you
想請教下

屋企約500尺,間隔如下:

用緊1000mb寬頻,牆身已拉哂暗線通各廳房(除左主人房冇),雖然好多設備可以用番Lan線上網,不過手機、ipad、laptop呢d仲需要wifi,所以都想個wifi覆蓋範圍足夠。

問題一:
想先試下淨係用一部router,睇下覆蓋得好唔好,而router只能放係圖中呢個位置,唔知有冇邊部介紹?Budget都係$1000左右,Asus RT-AX58U係咪最好選擇?

問題二:
如果發現上面個部router唔夠用(例如訊號弱、有死角)既話,我想加多部router用mesh wifi,實現wifi無縫漫遊。而主router會放番係廳,而第二部mesh router會放係細房,第二部router有咩介紹?唔好貴過第一部router就得

問題三:
如果用兩部router既話,第二部放係細房既router會變左做一個mesh node,想問下呢個情況仲用唔用到佢個lan port去插PC用?

感謝各位大神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞