Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
仆街
我都係!!!!
又係用緊7000
之前用Merlin好穩,無斷過無慢過
不過最近手痕轉左ax86u pro
Same here
之前一路用緊 Netgear R7000(已轉 Xwrt-Vortex Merlin 好幾年都好穩,早幾個月執埋 CFE 同 reset settings 當新機再 set 過,完全同 AC68U 一樣),其實一路都想換但用咗 5 年都冇壞,一年都冇幾多次斷線,係好似接收差咗少少
不過上個禮拜終於換咗 AX86U Pro,除咗 Wifi 6 快少少之外冇乜分別,2 × 1Gbps 都係無用武之地
諗緊賣返 R7000 出去定係睇下擺佢喺邊做 AiMesh 好(但其實屋企好細唔擺第二部都勉強得)
我隻r7000一出就買,初頭用原裝firmware就廢到仆街load空氣,斷線乜都有,後來用左Merlin就好穩定,因為除左set channel個啲都無乜改過,最後換完ax86u pro我就賣左r7000,用唔着2部router,因為ax86u pro勁到好多位都係收全速,真係有啲驚訝除咗轉灣位都係跌小小,不過都係一買就裝Merlin
r7000點aimesh到? 都唔係asus野
可以刷ASUS rom
其實Orbi d satellite 要點set?
以前用RBK 53 個套時好似都冇呢個問題
宜家換左SXR 80 x1 SXS80 x1 SXS30 x2
但全部satellite 無論幾遠都好 一定會連返部主機
搞到成日都話接收得差
唔係話會satellite再駁satellite咁去遠d架咩?
Setting搵下 係咪冇開Daisy Chain
Sxr 冇左呢個setting
伏到傻
早知加多啲錢上旗艦款
有冇轉美國區 應該多啲channel
$1800 budget
邊隻穿牆最好?
DFS用唔到冇辦法。你可以5G2揀返2400Mbps 就可以用15x channel
用mesh最實際RBK752/SXK50,單機就AX86U
搵下Carousell全新 / Amazon 有平
有冇ASUS 因為用開
就係話咁囉…
我仲以為呢隻野5GHz2 可以轉149-165 行80MHz 都叫做可以降落ax4200 level 用

可以呀
應該quote 返你
5G2轉2400 行非DFS就得,好過得1200
樓上巴打話冇
應該錯次序。4800 冇,先改2400再轉channel
佢5G2可以較做4804 但係都係整返2402好啲?
你話會消失=用唔到=0
因為DFS 如果佢探測到有雷達訊號就會自己暫停cut
降級=有=2400
你話呢
ok
即係條友呃我?
邊條友,其實冇分對錯
技術規格上面呢就係(要)行到1000M
實際上家用環境冇咁多干擾,所以可以突破1000, 不過唔保證咁解 要視乎設備同埋線材質量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞