Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
宜家先睇到你msg
買左Netgear rbk353
wifi 7tp驚個堆 係咪白老鼠 夠膽$49xx 59xx
獨市,有咩夠唔夠膽
大家好,小弟屋企唔大得300幾呎用緊1000MB 寬頻,想揾隻1000蚊上下嘅牙石router, 唔打機主要係多裝置同時上(兩,三部電話+pad+電視), 見呢個價位有好多款:

AX3000V2,AX53U,AX55,AX56U,AX57,AX58U...

真係唔知點揀....大家麻煩幫幫手俾啲意見邊款好,謝謝。
大家好,小弟屋企300呎多啲用緊1000MB,想揾隻$1000上下嘅華碩router, 唔打機,主要係多裝置同時用wifi(兩,三部電話+pad+電視).

見呢個價位有好多款:
AX3000,AX3000V2,AX53U,AX55,AX56U,AX57,AX58U....

完全無頭緒想請各位幫幫手俾啲意見,謝謝。
唔好意思手殘重覆左
小弟用緊Orbi RBR40 router +1 Satellite
基本都係睇下Netflix, 好間中打下機,
唔算好高要求

以前屋企500呎左右5年前開始用果陣都好快好正, 但係用左兩三年之後開始多左斷線
之後搬左屋900呎後更加嚴重
基本閂主人房門就收唔到, 書房都成日斷
(router 放廳, Satellite 放主人房, 一條直走廊, 書房係中間)

不過因為就黎移民去澳洲, 所以我都想直接upgrade 套新router的帶過去

想問下:
1) 如果黎緊住House 預千幾呎左右,
RBK752夠唔夠用? 定要上RBK753?

2) 兩隻舊的RBR40 仲有無用? 諗緊照帶埋過去當多兩隻Satellite, work 唔work?

Budget: Around 4~5k,
如果可以一勞永逸再加多少少都可以俾下意見
唔該哂咁多位巴打賜教
唔好意思 小弟住緊3層村屋 嚟緊終於有1000mb 光纖 想問下asus xd5 同 xd6邊款會啱d?
RBK752先,唔夠可以再加分機,其實去到買仲抵
舊嘢唔support, 冇用
再上就852/6E
Thanks 巴打
順手再問下, 啱啱search Amazon AU 果d
個價好似都貴過香港
去到買的話, 有邊度抵屌
我黎緊會去MEL
是但啦 都用唔哂㗎啦
可能係test server 問題 得閒再試下
係咪同1條lan 線測速?
想請教下mesh雙頻同三頻有咩分別?
係咪主副機用無線連接嘅話就要用三頻,有線連接嘅話就雙頻都得?

Asus ZenWifi XD6
Linksys Velop MX8400
Netgear Orbi RBK752
呢3款邊個好啲?
爬文見大家都插Netgear
正確 無線嘅話,如果得雙頻大家對半分,就會更加慢同埋唔穩定
睇你鍾意邊個牌子同埋價錢
見TUF AX6000仲平啲,其實會點比較?
求指教~
想問吓依家屋企modem位同房隔個磚牆
唔太想拉條線繞過成副牆入房
打算買個mesh子機放入房再駁lan線俾房部電腦同switch用?
想問咁樣網速夠唔夠平時上網打機同睇直播用
睇緊RBK752同RBK762S價錢差幾舊但係好似睇落分別唔大
係唔係752就夠用?
請問budget 500蚊到
剩係放係廳比兩老電話wifi用,邊隻推介
想問屋企400呎 有兩幅厚牆
Linksys MX2003 Atlas 6 雙頻 Mesh WiFi 6夠唔夠用?定係有其他更好選擇?
依加係房長期收唔到Wi-Fi 好心累
厚牆就要睇擺位 要2部mesh 都收得好先增加到覆蓋
擺位都係諗住每間房一個同廳一個
巴打有無好推薦?
隔厚牆入房好勉強囉
如果本身有一間房係收得ok就可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞