Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
想問mesh router 分機插房 可唔可以用lan線插pc?
打online game都係要lan線好
ASUS RT-AC68U
budget $500內
可以
收隻二手 AC68U 行Ai-Mesh
叫做擴展接收,速度就冇得要求㗎啦
睇左po59個推薦List
MR7350 $599, RT-AX56U $799, RAX20 $598 本身諗住買linksys但又見話成日斷線都諗住牙石算
但見到RAX30做緊$699有AX2400抵唔抵玩有冇伏
要平不如買隻二手玩吓先仲實際啦
RAX40 AX3000 $250
如果速度想有D要求有咩方法?
拉明線入房最平
但好樣衰
都有8-10米距離....
MR7350先穩定少斷線
5g通常都唔係真ip
要另外同3hk申請粒真ip
轉mesh router
mx2002/rbk352
市價請專做既都係最多一千幾百拉三房啦
一千幾百做裝修部分仲想慳
講緊一千幾百就ko未來幾十年 一日都唔洗一蚊
連登公屋仔有冇咁窮
我用Rbke962有10gbps 不過我用2.5
用緊Asus ax3000
1000mb plan
線用cat 5e同6都有

Router用lan線駁ps5同apple tv都係得100mbps
用相同線同port駁電腦就上到1000mbps

請問係咩問題?要點set
ps5開機後test又去返1000
但upload得1x mbps

apple tv咁on9得100?
我由1000mb plan > 2500mb 之後都成跌到100mbps
請指教 我啱啱買左asus zenwifi xd5, 屋企用係緊1000m plan, 琴日淨係插左部主機坐係隔離 test, 2.4GHz 得個100mbs, 5GHz 得600mbs, 其實mesh 係咪有咩特別settings, 定係部機有問題? 試過跟頭post set 頻道好似都唔太大分別
我都係咁 上個禮拜買左ax3000, 2.4 hz 得100Mbs, 巴打係5hz 行幾多?
今晚試下
我係lan線嗰到慢
正常速度
有冇咩實際影響感覺到?
好似係用盡lan ip 定 lan port就會咁
睇下router setting 本身有冇限制同時最多幾多個ip access
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞