Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
各位大佬, 用AX-86U Pro Wifi 有冇遇過download 比upload 慢好多? 究竟發生咩事, 要點先先好? 唔該哂
Router 入面:

Lan 線

iPhone, download 勁慢
買左e8450 成日load空氣可以點搞
唔知
所以話e系列有伏就係咁解
都係reset 更新fw check 下散熱呢d
wifi 果d set到最低最慢 睇下有冇改善
俾一段時間 mon住個speed test再算
有可能係test server 問題
岩岩爬文睇完 好在自己今次冇買E系列
平平地買左個asus 1800用住先…反正岩岩搬出黎細單位自住夠用就得 最重要唔斷線
可唔可以教點setwifi
手機dl 個wifi analyzer
check下邊個channel 最少人用
之後webui / app 改wifi setting
轉供應商 10Gbps plan
順便換router
全速食得曬Asus邊隻好?
未用過Asus 問下使死咩 惡撚到
AX89X
10G 就買商用Router+AP啦
家用方案asus 應該冇product 食得哂10Gbps
10Gbps 應該要揾商業級 或者自己砌
10Gbps 領先太多收你幾錢月費?
介唔介意分享下個用途係咩?
月費大概300幾
喺外國住 主要係因為佢同2Gbps差40蚊一個月…
諗住唔差在嗰40蚊

商業級就更加唔識了
求教
得咩?
入光纖 之後另外果個rj45 10G WAN轉做Lan?
唔係幾了解
首先你講嘅食得哂10G 係點定義先
假設樓上巴打講嘅AX89X 係ok
你一定要 1光纖 + 1lan 咁先10G 出入
其他port都係1G嚟
得1條10G 夠唔夠你用?
夠了 長開得1部機
ax89x得個BaseT先係10G?

其他device都係無線多
依家1000內有咩推薦
各位大佬,我屋企用緊WIFI5 ROUTER放廳
電腦係房收到好差,關門打飛機直情冇訊號連唔到
係咪用Mesh WiFi,HomePlug,Wifi extender是但一個?
有冇推薦
asus 機海 ax56u 58u ax3000
linksys mr7350 velop mx2001 mx5001
netgear rax20
勇士可以試 d link
冇拉入房
咩model
咩budget
屋企用緊3hk既5G router, 想喺公司remote返去屋企部macbook
ping macbook個ip會fail, 上網見人話3hk個5G router個ip唔係真ip
想問有冇人知可以點搞先remote到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞