Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
買咗ASUS RT-AX58U WIFI 6 AX3000 Dual-Band Mesh WiFi System Router,按照asus youtube條setup片去setup,但都係已連線但無法連接互聯網。已reset router同打去isp叫佢reset都係唔得,想請問下有冇人知要點搞?
情景題,因為裝修時唔記得搵師傅做暗線,依家只係得廳有寛頻lan 線位出。問題係依家部desktop 放書房,想問問買個mesh router 2嚿款,其中一嚿放書房,用書房嘅router 拎條lan 線駁返入desktop 係唔係最好嘅解決方法?再者仲可以解決現時主人房收唔到Wi-Fi 問題
用分機lan線接電腦
但係分機本身又用無線連廳
咁你同本身用電腦連廳wifi有咩分別
多餘
Desktop 電腦連Wi-Fi?有冇配件好介紹
同埋咁啱去到主人房Wi-Fi 訊號收得弱嘛仲係用緊啲嚿router,所以想直接換過件新嘅
啱啱轉咗網上行2.5gb
想問下有冇邊隻router 有2.5g WAN 係抵玩 ?
其實有分別
Mesh 分機有獨立訊號放大號/多兩條天線 (2x2 vs 4x4)
會穩定同快啲
但買部wifi 6 要1000
買部6e 要1800
都應該簡wifi 6?

我睇緊linksys MR5500-KE同MR7500-UK
簡邊部好
想問下
本身買左部linksys mr7350擺廳
但發覺睡房收唔到Wi-Fi
有無咩放大器之類既野可以用?

係收到嘅地方加多部mr7350 / velop
邊部6e 1800咁抵玩
mr7500 個spec 怪怪地
6Ghz 先係4x4
我認為 Router 同 WiFi 分開買係最好

Router 比較耐用,功能要多

WiFi 經常換代,其實只不過係 AP

我自己用企業級 x86 Router, 配上 cheap cheap Mesh WiFi, 停止咗 WiFi AP 上不會用到嘅功能,例如 uPNP, NAT, Firewall, cloud........
又唔一定要 x86既要多嘢玩 openwrt , routeros 都夠大部份人用

企業級最大問題係大部份都要交年費 update firewall , 家用都係一筆可觀既數嚟
介唔介意分享成個setup 嘅配置/model 同埋budget

要futureproof 個wan 就最少2.5Gbps 以上
lan 應該都要?仲要poe++

同埋重點係要拉左線 好多人屋企都迫住wireless mesh
Router 的話可以用 pfSense, netgate, openwrt,有成部買返嚟 $1xxx , 或者自己砌,家用 Intel Atom 都夠力

WiFi 6 可以買垃圾大陸牌子,例如 TP,一千蚊三件. 有錢就買 netgear.
使用時選 AP mode, 佢應讓會關閉所有 routing 等多餘功能,如果唔放心,可以係 firewall 封鎖佢地對外 outgoing連線

全部加埋唔過二千
電腦白痴求救

屋企有一間房wifi 信號極差
咁有朋友多左個asus router

咁我上網爬文 就搵正ap mode 依樣野

但有d唔明

係咪我set左ap mode
Ssid 一樣

電話個wifi 入到房就會自己 轉去ap 個router 到?
定其實都要手動先會轉?
未必,佢哋有線connect?
兩部機咩型號?search下Ai-Mesh
有線connect
冇ai mesh
咁樣你可以試吓同一個名用住先,睇吓識唔識轉
唔識嘅話建議分開兩個名, 自己轉
想體驗好,就買新機行mesh , AX1800 兩件其實效果已經好好
想請教下其實 netgear RBK753 同 RBK762S 應該買邊個? 望落個spec 好似無咩分別
RBK752 2x2 80Mhz 1200Mbps + 4x4 80Mhz 2400 Mbps
RBK762 2x2 160Mhz 2400Mbps + 160Mhz 2400Mbps
無線連接嘅話其實RBK752 好啲,因為762 160Mhz 干擾大,又得兩條天線
有線連接嘅話 唔應該揀Netgear
琴日..英馬mr7500做緊180鎊
今日加番213鎊
我諗住3部機, 2部插線 1部無線咁搏
講覆蓋其實差不多

講速度6同6e先差得多 但6e貴一截7又尼緊 唔值而家買
6e唔買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞