Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike

想請教吓大家,如果個router會放呢個位,我買單Router夠唔夠?定最好買mesh,驚主人房收唔到,大概590呎
就係諗緊直接買
1)一set mesh MX8400

2) 一個ax86u pro ,唔得再買多個用aimesh

但係唔知aimesh同真mesh差幾遠
唔係
只係asus router 有埋wireguard
可以自己起wireguard server 都得

wireguard 有咩好處/特別?
快同埋有加密
好似話可以過到GFW
同問,想知aimesh同linksys mesh有咩分別

依部有冇其他對手可以比較下
用開ac68u 依家要買多部
mesh啦
一隻放主人房門頂 客廳果隻就對正走廊
OK
黎緊用1000M寬頻, 我買個Linksys MX5501 Atlas Pro 6 應該都夠做?
想請教吓大家 一個問題,如果屋企有1隻ac88u 1隻ax55 ,行Aimesh,得一條線大家會用邊一隻做主機?
一定夠做
但主人房得100-150左右
因為用 router 收 wifi 出電腦會穩定(甚至快)過用電腦插手指/wifi 卡
我屋企類似你情況,但我放起客廳入走廊個轉角位,最入面間房係收唔到wifi既

我宜家會拉埋線,呢兩個位都放mesh(兩個都插線),希望ok
插線贏全家

都想請教
950尺 Living Room 一個Router
主人房近排咩都收唔到

如果擺紅色位 中間無主力牆,一隻ax86u pro wifi可唔可以打得爆全屋??
有錢住950
無幾千蚊買mesh同請人拉線
連登唔岩你
磚牆suppose 冇問題
左下角房近廁所角位可以好差咁囉
之前就係mesh ,書房都有隻,但係效果本身都唔係咁好,叫做收到咁
上個月仲俾個工人成桶水到咗落去報廢埋
MESH有冇拉線直連主機先?
無既一律都當收唔好架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞