Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
有冇平價sim 卡Router 推薦?
搬咗寬頻去新屋,但仲未入得伙
舊屋冇得上網一至兩個月
跪求幫手
二手澳水Netgear m1, 再唔係就上C記收隻二手5g router ,mc801a 之類
兩個都唔平
要幾平,m1 二手都係700再低睇華為/tplink / 上代 asus 低階啦 ,但就收得慢啲㗎啦
再唔係再雞啲,搵部舊電話放 hotspot 算啦
我諗呢個fit d
手機上到即係冇壞啦
TV forgot wifi 再重連試下
/router DNS 改google
/改ssid 全部再連過
/清1次 dhcp list 派個新lan ip
/reset router
慢慢試下
用緊netgear r8000p 尋晚壞 所有燈唔著
有冇巴打有咁上下既介紹
Thanks
下個post 加返
隻AX86U尋日一抆左插頭
Wan就著紅燈
用左3年又要換
想問如果要keep住連幾部cam 電視 喇叭 電腦 total 8部左右
每部都係用少量數據就夠
400呎左右冇間隔
性價比高既話推介邊部 唔洗要快 穩定就得
usg gateway + switch
用緊AX86U,想問下lab 線直接插落去2.5G到係唔係用唔到?一定要插藍色port先用到Wi-Fi?
2.5G都ok setting 轉做wan port
成功左THX
另外想請教多個問題,之前刷左梅林,想還原原廠,
係設計到按還原之後都係重有有無打巴點先可以DEL左個梅林
你上返 Asus 個網搵返嗰邊嘅 official firmware
然後就咁刷返落去
我已經刷左,但上asustourer設定上面都係

見到koolcenter,好礙眼
點解部機成日由WiFi 6 跌返落其他慢啲嘅wifi頻段嘅?
你係邊到睇到由wifi 6 跌落 5 /4
見到手機wifi logo由有個“6”變返普通wifi logo
利申: Android
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞