Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
想換隻wifi 6e玩下 (要分到2.4/5 G) )
linksys axe6600 好唔好?好似無咩人討論,連 review都少。。。
$2000 budget有咩mesh router推介?
mx2001 x 2 唔知會唔會out budget
asus xd 應該2000內
RBK752 旋轉應該啱啱好有$2000 全新不過未必有保養
行貨嘅話就要睇吓MX5502
thx最尾買咗新router
但6e都勁6幾多下
不是6e 差距在於上160mhz 易咗,但首先要 client support , 5 ghz 160mhz 冇干擾都做到類似效果
$800 budget有冇咩好推介
買左隻Linksys MX2001 結果係房收得仲慢過隻ac68u
Mx2001覆蓋率無68u咁大
係咪要買多隻擺附近
MX2001 天線小過ac68u 收得差左好正常,買多隻做mesh 啦
如果轉返ax58u呢
一條寬頻想分開4-5個wifi訊號有咩牌子揀?
而家用緊rbk752但見最多都係開guest wifi(限開一個?)
UniFi 其實點解要開咁多個?
rax唔係有得買extender咩
入唔同wifi 唔同 vlan , 可以唔洗set 咁多mac address filter
商用ap
原諒我無知, 請問而家新laptop 係唔係都係冇lan 線插頭?
咁我如果想用線就要另外買個lan--> usb-c 轉頭?
定係而家d router 已經改哂可以用usb-c 出?
可能我1999
我第三個問題係,以前router係
modem---> lan線 --> router--> lan線---> laptop
會唔會有router係lan線入usb線出,咁紅色呢個用usb-c 線取代,咁我可以買少個轉接頭
ps, 我係想同時換laptop + router
冇,自己買adapter
而家屋企個router起碼用咗十年
記得以前要有隻碟用notebook裝
而家連notebook都壞埋
請問而家啲router仲要唔要用碟裝?
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞