Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
之前set up係兩部連埋一齊set aimesh
拎左入房之後我將條lan入返wan 駁入去

岩岩我試左啲野
就係房駁廳果個Lan 轉左插入modem
先有咁嘅速度

有8xx 以上 mbps 駁法
modem - Lan 線去房個窿 - 再Lan 去router set up 新SSID ROUTER 先有咁嘅速度

落返5xx mbps
modem - router - lan線去房個窿 - Lan Router 新SSID 或者
AIMESH 就會變左做5xx mbps 速度
Ai mesh 個個位有冇set 行lan 優先?睇下會唔會有機會係跳左行緊wifi
有 呢個錯我都犯過 轉左做wifi 有一次
之後啲速度即刻好慢
所以我而家懷疑係 我嗰個Main router 搞到跌左速
但係實際原因唔知點解

因為我將條線一唔插main router 插modem
就即刻上返去
唔通因為開左Qos
岩岩閂左
咁肯定係啦

同埋呢個 我無開 開返先穩定正常返
之前收左隻rbs 50
點reset 都淨係放2.4
有冇人知點搞
mesh wifi ax1800 定 ax3000 定 ax5400岩用d?
和記 1000mb 大約600呎左右 連住NAS
呢個咪就係岩岩我講mesh lan backhaul 優先
damn
我以為係管理果個 sor
600呎就最少都ax3000 天線多啲,你多wifi 裝置會連nas 或者連上網咪上埋ax5400
姐係你其實應該都係keep 住行緊無線mesh
係咪合埋咗咋,個名2.4 唔一定只係2.4
Orbi 入面睇佢淨係得2.4
原本果隻就有曬2.4, 5
Wi-Fi analysis search 唔search 到佢5GHz MAC address
好!
研究下先
一直冇郁過佢
用咗RAX70 3個月
而家開始有少少問題
佢三頻嘅 有2.4 5G(1) 5G(2)
而家開wifi都成日冇咗個5G(2) channel俾我用
剩係得2.4G 同5G(1)
Check 個channel 會唔會跳左去DFS 100-128
5G(2)個channel 只有100-128 佢只石以用高頻channel
我意思係如果用緊100-128 就唔好用,揀返149-165
https://www.hkbn.net/personal/cmsdata/content/queryPdfContents/EbHIgYksrMKGcsyMg1BKVoLmo0VP3YUGxkcR3QieA.pdf

換左hkbn 2000mb 佢跟左隻咁既野比我,
但係佢得兩隻lan port
而家隻router 4個先夠做
係咪 由佢lan port to 我而家router wan port 就ok?
定係唔用佢呢個野都得?

同埋2000mb router 有冇推薦
而家用緊netgear r8000

聽日師傅上黎裝線
1個port 插電腦
另1個插返原本router
1000+1000咁用
如果唔係要搵wan aggregation (e.g. Qnap 301w /用pon stick)
但我果個plan 佢講係 下載最多2000 上載最多1000
都係1000x2果隻黎架咩
你已經係2x1000 轉2000?
定1000 轉其他?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞