Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
Router QC問題 有,但係其實唔太常見
因為網絡速度,特別係無線受太多因素影響
更加常見會出現問題,係條LAN線
光纖如果屈到其實個速度會下降
所以要測試直插電腦嘅速度(唔經router)先確定源頭冇問題
之後就換下配件,例如LAN線
再試吓reset router/ 熄QoS/Priority setting
都有問題,最後先會考慮係router
唔該你解釋
有冇電腦插lan 線試過出唔出到9xx Mbps 先?
爬左好多文,以4千左右買mesh
選擇有asus xt8, netgear rbk852, Linksys ax5300
睇好多測試都係netgear完勝
所以最好選擇係netgear rbk852?
打手文好多的netgear 測速好少少,但缺點分主副機 ,同埋 wifi 冇得拆開2.4g/5g 對舊機唔太友善
eero 性價比係高d
係要留意水貨個插頭/火牛就得
個速度數據係netgear 最靚
但係其實過某個數 你日常上網係分唔到
一般都係 要多功能多野set 就asus
唔識搞冇功能需要就linksys
netgear係中間 但最大缺點係分主副機
netgear orbi好多設定都無個set,連2.4同5G分兩個SSID都無,不過真係好穩定。
本身諗住xt8,但越睇越難決定
分主副機係咪怕壞一部另一部就廢左?
原來冇得拆,仲以為三頻1200/2400/2400就包埋
考慮埋價錢,asus最貴,linksys就最抵買?
香港行貨價暫時係咁
linksys 比較平
netgear 撞中優惠可以平d
asus 行貨好貴 美水 歐水即刻平好多
呢個缺點係咪喺日常使用上會好明顯?
咁我識揀了
只要你啲嘢唔係古董應該無問題,但大陸品牌某啲平價IoT嘢有機會connect唔到。
如果揀linksys,值唔值得買ax5300?定係ax4200就夠?
2x1000m $150內呢咁

行 dual wan + load balance 實測都有8成速度
屋企突然wifi連到但用唔到
睇返router見WAN燈冇著到
係咪都要買過個新 呢部都用咗5年+
700尺屋企 router擺廳,我間房直線計同router之間要穿兩幅L形牆
1000mb上網
買邊部好,預千鬆d

Asus ax3000v2夠唔夠做

點解upload慢咁多?
用ax58u
睇你多唔多裝置用
睇唔同server 係咪都係同一情況
都係普通一電腦加幾部電話、ipad
點睇
我弱智
你喺router隔離定係咩先?
如果係隔咗牆嘅話 你當router講嘢大聲啲,但係電話講嘢細聲啲,所以download 快過upload
想問下你哋 NAT 類型係較 NAT1 (Full cone NAT) 定 NAT4 (Symmetric NAT)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞