Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
前牌響高登黃金先見到
如果淨係用一隻router 要Wi-Fi 7 or 6E好?

咁唔洗理啦 asus間中就有呢個顯示bug
試吓update到最新嘅firmware
咁請問點搞
打比isp fix?
而家買梗係7
但暫時好似得TP LINK有

不了

謝任何支那牌子

改左google都唔得
係咪唔可以揀自動取得ip
Hi

有樣野想請教下各位
我用緊netgear rbr350 ,一直冇投訴既。
不過黎緊會養,咁女朋友就買左個smart既dog feeder,有cam個d
但個舊野就只可以connect 2.4ghz既wifi。
而netgear rbr350就係2.4同5ghz combine冇得分開既,咁個舊野就當然read唔到。
我on9到要拎個舊野出門口,希望佢會轉2.4ghz。不過都係唔得。
請問有冇計?
唔想轉router
「暫時好似」

人上有人 天外有天

咁可能有其他人知道嘅嘢俾我多

走廊有道木門 我客廳書房有lan 線, 係咪應該放3個 客廳-Bed Rm1 - Bed Rm3?
裝修個陣無諗到router點放 無拉線
用家問題
我都用orbi無得分到2.4 5
但屋企既電器都自動連接到同用到2.4
要睇件嘢係乜太舊真係會認唔到 combine ssid
屋企本身有ASUS AC86U 主加AC68U副
隻AC68U最近打左柴
咁應該買邊隻AX黎做隻主 然後86U做副?
間房經常收唔到廳個wifi
有另外駁條lan 線由廳(modem 個位)入房
廳同房唔同router 要轉wifi 好煩
房個router 咁橋壞埋索性買mesh 用

想買D-Link mesh router M15 / Covr-x1872
唔知有無巴絲用緊
wired mesh 應該2部可以了 唔得再加囉
Thanks!
D-link 個新產品 Aquila pro AI m30 點睇 幾好睇
AC3000 2T3R 規格
因為內置10Gbe Lan
買咗部qnap qhora-301w , 然後想再買多隻10gbe switch 用黎駁nas/pc (有幾隻10gbe nas, 但1g 上網就夠用)
買完先發現301w 原廠個firmware 勁垃圾
最後刷咗 openwrt 先叫用得返 啲正常功能 (DDNS / 160MHz )
但係wifi 就算落返80MHz都好似唔係好穩定
成日要好耐先連到入個wifi, 或者連住wifi 要等一陣先load 到個page

係咪無其他解決方法?因為我用唔著QuWan / QVPN 啲功能

買隻ASUS router, 部301w 熄晒DHCP, WIFI 當佢switch 用好過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞