Router路由器 集中討論區(60) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
應該係 1000轉 1條過2000
Netgear rax120 同tuf ax6000 邊隻好定有其他推薦
想問下係運作原理上 wifi 6嘅穿透力 係咪比wifi 5 高
實際上有冇巴打由5轉6之後收得好咗
wifi 6 並冇增強功率/穿透力
應該冇
同問, 屋企用緊PCCW 1000MB, AC68U 係房收得1格同埋iphone 成日DISCONNECT轉做LTE, 轉ax 86u 會唔會有改善?
咁姐係個5GHz chip 死左
放比你個個人無講明係死左5GHz?
睇 review ax86u wifi power 係大少少,但未必有大改善,你需要嘅係轉 router 位, 一係轉 mesh routet

但backhaul連main 果個係行到5g
雖然好似係兩樣野分開
如果想轉mesh router netgear rbk352 係咪都夠 定上埋752
屋企大約700呎
收到就得352
對速度都有啲要求752
行貨最貴 可以考慮水貨,或者Carousell搵吓人放全新出嚟
RBK752/SXK50 都抵玩
本身有ac68u
又睇啱ax86u 不如aimesh啦
佢剩係俾100-128我揀
垃圾router
研究下先,岩岩都睇到aimesh 哩到

呢部係唔係真係等於ax58u

但下面呢部又係ax58u
差成400
冇得熄左DFS 行返149-165?
屋企入面d線行5e 拉唔到入房冇得升2000mb
冇得閂dfs 只有channel 100-128揀
TUF AX3000 隔左2年重係未好 router

有無新ASUS 型號代替佢?
Cat 5e 行2.5g 都有淨喎,短既 10g 都仲得
咁冇啦 一係壞chip 一係dfs 雷達干擾
你當廢左我仲以為呢隻野5GHz2 可以轉149-165 行80MHz 都叫做可以降落ax4200 level 用
Orbi 3頻係鎖死5GHz2 做backhaul, 你啲裝置唔會連到,姐係隻野淨係死左5GHz1, 所以用到5GHz 做backhaul 但你裝置只能用2.4GHz

放比你個賣家都幾仆街,明知隻野係咁都放出黎伏人
asus係咪玩野
出晒公吿話ax86u 要update最新firmware
GUI入面就連唔到asus server
官網就得5月中個firmware
有冇巴打試過個Router變慢 1000mbps 行得 160左右
Router restart可以去返 800左右 但一個鐘後又跌返落去 已經Update埋Firmware都係咁

用緊netgear R7000
Asus ZenWiFi AX Hybrid XP4
佢個HomePod功能係咪可有可無?

本身500呎屋,無位走線想用mesh wifi
我上面講嗰一款啱唔啱用?使唔使選擇其他初級mesh wifi?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞