Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
bose 300無需要考慮, 佢只係3.0連atmos都唔support

上個星期用左d時間去measure過唔同room treatment效果, 只可以講既係冇room treatment既空間用幾靚既器材都唔會發揮到好既效果。目前既setup係後牆左中右都用diffuser, 因為側牆冇得搞所以唯有當其他傢私係absorber (例如床, 被, 床頭墊), 就咁聽感黎講係比後牆用absorber好, 因為太多absorber既話d聲會好死

weekend有時間幫d diffuser打磨同上埋木油, 買油仲貴過兩塊diffuser既錢
我冇聽過formation duo呢, 不過如果佢係7系聲底既話, 我都建議你去聽下, B&W 7系既聲唔係個個岩聽, 佢有佢自己既一套音染or你可以叫佢音色

但係你formation duo+sub既話只係2.1, 同HT既setup差好遠wor, 你最好搞清楚自己想要點玩先
新手一問點解普遍覺得Sony 唔抵?

小弟要求想要built in subwoofer,有向上speaker,support airplay,eARC,Dolby Atmos

Sony HT-A5000 官價$7990

有冇第二隻抵玩啲?

S 記AMBEO plus 都要萬一
唔係
梳化兩邊角落頭放兩隻, 斜斜地45度射返去皇帝位。睇戲嚟講後置同低音都相當緊要,冇咗低音就無咗個氣氛,無咗後置就無咗包圍感
皇帝位啫係梳化中間?
一般都係,即係你經常睇嘢個位
我都係類似咁
我直接左右90度
當佢側環繞>後環繞咁用
聲場似前面半圓咁,
Q800連左後置, 好似廢左支bar既左右喇叭?
同Q700一樣

生巴應該冇人會推介買 SONY 的
好似係
垃圾就無謂討論

垃圾級Firmware,幾靚聲都無用
睇rtings
sonos arc 冇builtin sub 高中低surround 都好過 sony hta7000
如果有Ls60 買唔買埋soundbar好
仲有Sonos ARC
但都係個句。唔好對單條 bar既低音有萬望
又係個句 LS60 兩聲道 唔係用嚟睇戲
最理想係 LS60 聽歌
Sound bar (有後置有sub) 用嚟睇戲 咁影音分家就perfect
貴之餘performance亦唔係好, 除左a9有佢既uniqueness之外其他soundbar都冇特別

7990單bar既價已經可以買到samsung既旗艦, 冇咩理由要買佢
你唔係以為只係靠條bar既左右側反射可以做到物理後置既效果吧 特別係左右空間係最難預位同埋最大機會imbalance既
7990 夠買★★★ 990b
你自己對比下
想一支巴過...
hta7000 街價$5200有找

而家睇緊sonos arc
sor hta5000 先係
買sony 電視同soundbar 都係一種信仰
BAR 1000 , 鍾意拆出嚟就拆
駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞