Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
黎緊搬新居,對音響有啲要求
考慮緊整番套soundbar
屋仔細細,廳100呎鬆啲
入手LG S80QR 會唔會唔太適合
一黎冇乜需要, 電視有2個hdmi 2.1已經夠用
二黎經soundbar去電視再sync frame rate可能有技術問題, d廠整少樣野好過
上JBL BAR 1300
都成萬,手緊筆直5000左右
Q700/800 +後置
多謝爸打分享
samsung HW Q700C
3000幾雖然未計後置,但好似幾抵屌
無曬2022 年既B 啦?
同價分分鐘 有埋對後置
前排Q800B $4400連埋後置
依家$3700冇後置 買唔買得過
咁遲出手, 都無計, 仲要 700 比800低一級
$3700都係Q800B呀 miss左送後置真係揼春
呢個價位係咪冇更好選擇
請問電視機同電視櫃之間唔夠位擺soundbar,
同埋即使夠位(<5.5cm),
我電視機通場睇戲打機會喺掛牆架拉出嚟,
出到會遮埋個電視櫃,
所以擺喺電視櫃上面都唔係辦法。
有冇啲座地架可以升起soundbar?
直情擺喺個電視櫃前面咁樣升起。
啊,咁你一路free當佢哋線上客服啊
通常我都係推行貨, 有幾可要做線上客服吖
回佣依D野 我都想avlife可以回d比我
中置腳架...不過我估如果放得落既話你個電視櫃都唔會咁...
冇後置依個價吸引力減低左好多, 不如直接5千令既q930b
對音響有啲要求&筆直5000, 兩者有d衝突 如果要求只係睇戲就直接加多5舊q930b咪睇q700c

如果要求係聽歌既話就唔係soundbar可以做到, 5000亦都唔夠
冇錯, 所以點解咁耐都未有完全食得晒hdmi 2.1 passthrough既soundbar。

用得soundbar既多數都係for電視, 而依家既電視大部分都native有earc/arc, soundbar既passthrough反而唔係好重要了
samsung除左可以加後置之外冇咩優勢, 支bar愈細愈幼, 可以用既空間就愈少, 亦即係放唔落大既單元
香港d&m既維修一路都係好麻麻, av amp都唔少用家report過維修好差, 冇計, 都係外判做
我都想avlife可以回d比我
試805d4果日我有輕輕試埋1300...k11個場麻麻冇放係房, 就咁企係度試, 空間太大又對唔正企位, 個音場唔完整之餘人聲都好一般, 定位ok不過atmos效果完全冇, 有少少失望既

佢間房果日都執緊, 對805既擺位都唔好, 表現總括黎講都係失望既
$2000內買soundbar 唔想要sub仔
天龍S217, Samsung S60B 邊隻好?
S217啦,
SAMSUNG S系列唔推薦
買部cd transport再加dac, 靈活度高好多, d&m, audiolab, cambridge都有入門級唔貴既cdt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞