Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
淘都得
要白色有白色
唔好意思
岩岩買左990B
係手提到app (SmartThings) setup咗個 soundbar
我可以透過個app 正常開關個soundbar 但係入去個陣 係到load空氣 之後就彈返我出去
有冇巴打知點解
S巴diffuser 有冇推介
近排都想搞吓room accoustic,但要入屋外觀有啲要求
有冇啲望落靚仔啲嘅absorber/diffuser
我記得你用緊C399? 如果dirac解決到大部分問題其實可以唔使特別做room treatment, 因為太少係冇咩效果的, 就好似我依家都解決唔到低頻, 都係要用dsp去解決100hz以下既問題

你有budget既話可以睇artnovion, 平少少仲有vicoustic同gik, 我就escart vento放中間 + 左右落60x60松木擴散版, 其實diffuser同absorber都唔係咩rocket science, low tech野黎, 差唔多所有外國野淘寶都有抄既貨
reset soundbar再connect過? 包括埋個app
的確千令蚊level JBL BAR 5.0係抵玩
S517入門其實幾好, 特別係之前S217仲要千7, 佢先2千4鬆D, 冇咩理由唔直接簡S517

netflix其實好多atmos content, 佢自家制既差唔多全部都dolby vision+atmos, 我自己就睇documentary同variety多, 戲既話佢買番黎既戲都唔會有atmos
依個價位OK既, 一千蚊鬆D你都唔好預佢有咩環繞效果, 當佢電視喇叭加強版吧, 佢之前仲要千6,7果時對比S517, Q700B依D就唔抵玩, 上一級成個感受已經好唔同
邊有16吋, 最大咪8吋 16吋只係單元個圓周都已經成40CM
成功咗 唔該你
原來咁簡單
Thx S巴
我換咗部膽機,發覺幾夾對Fyne
所以而家想搞返啲佈置再tune吓啲聲
我爬過吓文,啲人好似都係用diffuser 多
但通常diffuser 都係凹凹凸凸/好多窿咁,被人話無啦啦整舊嘢喺度好唔夾
517係咪冇APPS用
師兄用緊邊對Fyne
Fyne 500唔唔啱聽JPOP同睇戲兩用?
見佢 90靈敏 好似幾易推
F501
我係 b and w 606s2 轉過嚟的
啱啱換唔係好慣,因為聲場明顯冇咁闊,同埋冇606 咁隱形
但後來唔知係煲好咗對喇叭,定係聽慣咗
又覺得ok

Jpop 我唔太熟,印象中係樂器比較多?F501個分析力唔算好好,樂器唔會話分開哂,但我覺得比較自然,同埋個projection會比較前,埋身啲

我通常聽啲簡單嘢,jazz,人聲嗰啲,就覺得唔錯

睇戲就冇做過太多比較,我用埋f500c,都係以埋身為主,我覺得一般睇片冇咩問題,人聲都幾出
松鼠巴 熟唔熟d大陸唱k機
其實佢啲soundbar 真係唔錯㗎
唔係差, 只係買齊一set貴過減價中嘅samsung soundbar好多
samsung新出個堆好似係平sony小小
Samsung 售後服務實在太差, 所以我一定唔會選擇佢
iTunes 上左John wick 4
可以試音響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞