Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咩叫夠做, 依個問題睇你自己, 比我依個價就直入sound united價s517
lg c1搭517有冇問題
chromecast直插soundbar, ps4插電視

soundbar arc to tv arc, 搞掂
sonos beam 2 / samsung s60/61b, 兩支既spec差不多, 聲音走向都差不多, 不過sonos可以後加sub同後置, samsung只可以加舊版後置
打上samsung問會唔會快d
bose冇sub既低頻當然會弱左, 你咁換只係多左atmos compatibility, 比我就會直接upgrade做更高階, 買齊成套system
同果條b700比係咪差好遠
想知sound bar 擺電視機頂得唔得
上面有個架
咁單bar同有sub and upfiring driver既型號比較一定會輸蝕, samsung同sonos都冇真正既upfiring driver
冇話唔得既, 你放得穩又可以斜向番自己咪ok, 如果唔係咩聲都係頭頂出
同埋想問
3.5 mm同光纖駁電視機會唔會好過hdmi?
唔會,priority係hdmi
but why
前排換左wharfedale evo 4.4
denon x3800想加後級推呢對座地
配返Denon PMA-A110 有冇好處
hdmi eARC bandwidth多好多, 3.5mm同toslink都係幾十年前嘅技術
3.5係analog, optical同hdmi係digital, 3.5同optical都只係可以transmit audio, 而hdmi可以transmit晒video同audio, 另外hdmi既bandwidth係最高, 得佢先可以食得晒依家主流市場上既所有audio format
上LG S75Q, 可以電視同步發聲, 不過要等更新
原來C1, 咁冇野了~~
有冇bug 搭517?
唔知道
thanks
加部合併點都比就咁用avr更好

日系機denon同yamaha都好足料, 岩唔岩聽就好睇個人, 我自己覺得denon有d粗聲, yamaha就清, 不過如果2萬左右依個價我就未必會買佢地, 如果要保值的話不外乎都係入門金仔, 唔介意2手冇價既話可以試下kinki部ex-m1+, 依個係大陸牌子仲要抄goldmund起家既, 如果岩聽可以入二手, 萬頭就有, 唔推薦買全新

另外如果有空間既話都可以選擇膽前石後分開玩, 或者直接入好少少既膽合併, 例如ys audio, 我自己係玩左膽依d lowfi之後就番唔到轉頭

要玩好2ch既話, room acoustics都好重要, 有幾靚幾貴既器材都好, 依樣野會直接影響最後出黎既聲音
4.4 一野攻頂 爽呀
EVO 睇戲夠唔夠爆?
4.2 有興趣
DENON s217 音樂同音效好大聲 人聲比較細 點攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞