Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
用緊 SN10Y + 後置
想再升級係咪得轉玩音響呢個選擇
打橫擺可以
退而求其次
可以就擺電視櫃前面
都算LG 旗艦 再換 最新可以話升級感不高
上AVR System
投影機有無 ARC/EARC
試吓 player 設備 直插 投影機input
Sound bar 淨係插 ARC 只拎聲音回傳
聽歌定睇
聽歌左右聲道
睇戲sound bar
想請問邊到試soundbar最好? 試過去avlife 單試支sony a7000 完全無feel, 唔知關唔關個setup 事
放梳化隔離ok?
都可以 單元向返自己
無線點擺都得
單支 低音唔夠 叫佢駁埋超低試
想問咁多位巴打,我本身有denon home 550
早兩日見home 150 減咗價,有啲心郁郁想買一對返去玩surround
但係平時聽歌多過睇戲,值唔值得買多對150做surround?
同埋買多對150對聽歌會唔會有幫助

利申本身冇sub,屋企冇位擺
屋企tv 用samsung oled s95b,
聽歌睇戲買翻samsung Q990C 定Bose 900加低音&後置好?

上網睇review 好似都有connection 問題同聲delay 問題..

另外如果想玩埋部唱k 機, 係咪兩部都唔適合?係咪一定有delay?
咁少info都唔知你駁左咩, 玩projector好少會用部projector黎做source, 佢只係一個display device

最直接係source入soundbar hdmi in之後hdmi out去projector, 如果已經係咁駁的話冇聲冇畫面依d明顯係source既setting問題
冇左隻sub唔會因為用A7000就彌補到, A5000同A7000係低頻既表現幾乎係一樣
細房即係幾細, 都視乎你坐位同喇叭有幾多距離
如果你想感受到好實在既升級感當然係砌番套home theater, 又或者砌多套2 channel既setup黎聽歌, 然後用番soundbar黎睇戲
聽歌一對150 好過550
唔睇戲 一對150 後置無用
三星啦
avlife叫做最齊了, 不過佢好多場都係麻麻地, 有dedicate房試既話會比較好, 唔係你都只能夠大約試到個感覺

K11有房 (semi-open), 之前我記得有套sonos setup, 不過依家間房revamp緊, 冇晒soundbar, 早兩日我係佢度試完805d4, 個場既擺位同acoustics都好一般

阿二我記得左邊有房係for HT, 不過唔sure佢放緊咩soundbar做demo
冇, 如果聽歌為主, 有心想再玩好D既話放左佢買對正正常常既active speaker會更好
samsung計埋cp值既話贏太多, bose加bass module既低音表現會略贏samsung, 調音都有分別, 如果價錢唔係問題就自己試聽睇下鐘意邊款, 另外bose之前有唔少大大少少既問題, software同hardware都有

係, 基本上你digital interconnect一定會有latency issue, 要行analog
thx巴打
我再諗諗佢
apple tv 用plex 播atmos 片正常播放,但q950a 有聲出無點燈,點知係咪真係播緊atmos?
唔該師兄!
想問多d (完全唔識音響)
同樣俾咁多錢, 會唔會買翻喇叭效果會更好?

爬過文,唱k 機要駁mixer 再駁喇叭先無delay,
可唔可以買個mixer 駁samsung soundbar 黎解決delay 問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞