Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
S217 唔係有個Dialog Enhancer?
巳經係high
咁誇張? 之前用S216 睇netflix 開MID 已經好夠
套套都戲都係咁?
睇咩都係
睇戲最重要都係中置同隻超低音 我中置未換evo
我暫時覺得okay 反而係其他配套未推得好佢

但4.4真係要有足夠既空間比佢
sony s20r 定係 denon s517
一個5.1
一個3.1.2
仆街,好撚嬲
話說買咗denon s517,用咗唔夠三個月,個subwoofer就會不時無聲/disconnect咁
之後拎咗上去代理整,整咗一個星期左右覆我換咗零件叫我去拎。上到去再試,又係咁,試咗唔夠5分鐘已經出現咗6-7次。仆佢個街,又叫我擺低,再通知我維修
屌佢老母,我要專登請假去拎,上到去點撚知又未整好
我懷疑都冇整過,就通知話我換咗零件整好
試緊嗰陣仲要懷疑我係咪我個電話有干擾
仆你個街 你當我國產零零柒咩?iPhone干擾到個subwoofer
聽完你講有啲卻步
鹹片市場,不過佢哋已經冇貨
你又知我喺你度買
OLED效果好滿意啊
同埋你哋伙記做嘢都好高效率
聊勝於無,可能下一代……

……都仍然係咁
4.2 我貪佢反射向下可以拍牆擺
我不是盛..澤老闆
LG B1得水貨,純粹鳩估
當左你係
想知清佢有冇大聲講佢係連登仔
我點知~
請問 入門聽cd有冇啲咩 player 推介
最近研究緊support VRR嘅sound bar / speaker

睇過LG 旗艦sound bar S95QR啲鬼佬話個hdmi earc port有先天bandwidth 問題似係hdmi 2.0b port

(雖然LG本身個spec 寫自己係hdmi 2.1, 但係似係因為hdmi 2.0 rename做2.1,真係害撚死人

最latest嘅firmware update都只係可以4k 60hz RGB 4:4:4 8 bits or YCbCr 4:4:4 at 10 bits 同 4K 120hz SDR 8bit 4:2:0之間揀一但mode用

你想4k 120hz HDR 10 bit 4:4:4? Sorry, the technology is not ready.

Ref: https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1682328211

P.S. LG S95qr冇香港行貨,亦唔會推出行貨)

放棄LG sound bar再睇到Apple TV 4k 3rd gen 係support QMS VRR,可以由電視earc吉落Apple TV earc夾HomePod 出聲(應該可以夾埋左右一共兩隻出stereo)

QMS VRR係建基於VRR嘅variant 技術,理論上support QMS VRR應該都會support VRR,不過google大神都揾唔到有人討論Apple TV 4k對於VRR support嘅實例

再睇Samsung flagship sound bar HW-990b 都係玩唔到VRR。

所以想要齊料玩VRR sound bar嘅人可以疊埋心水等下2024 model睇下啲soundbar 幾時完全support VRR 120hz 。或者睇吓有冇有心人試下玩Apple TV 玩唔玩到VRR,如玩到,又係咪好似LG比個閹割版VRR你。

歡迎大家交流下玩VRR soundbar/speakers/hi-fi 嘅知識,唔好比啲廠on99昆上賊船買啲閹割科技
Apple TV?

又真係少聽喎,咁樣

我都估唔撚到
上面嗰兩個staff都呆左,又話叫之前試好晒真係冇問題
想問下samsung
s800b
s801b
有乜嘢分別
同埋想問下
samsung s801 b vs denon s517
邊樣會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞