Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
香港應該冇, 可以直接問下samsung, 再唔係就amazon可以直運
唔會, soundbar唔需要夾牌子, 不過sony同samsung唔夾自己牌子夾其他牌子可能會有d hdmi issues
商場優惠就冇啦, 4480依個價就應該唔會冇既
rtings係獨立運作, 係拎到info之餘支持下佢地我又覺得值得wor

We make money directly from you via insider access (which gives you access to extra features) and when you buy a product after clicking a link to a retailer. Learn more about how we work.

We buy our own products to test. When a product is discontinued or no longer popular, we sell the purchased products locally in Montreal, Canada. You can see what products we currently have for sale here.
冇其他選擇, 只可以配9500s
想買Sony A95K電視
但見評分 Samsung 990C最好
但咁配會唔會太on9
定係Sony電視就用番Sony soundbar會比較好?
唔會, soundbar唔需要夾牌子, 不過sony同samsung唔夾自己牌子夾其他牌子可能會有d hdmi issues
Movie 竟然無8
應該仲清緊貨, 但可能要訂
佢既surround同atmos rating輸q990c, 不過睇番frequency response其實係某d部分係好過samsung, 特別係低頻表現, 同埋thd既表現都好唔錯, 個presence應該都唔會點輸

不過q990c條response curve overall係好睇d, 所以objectively高分d, 但係q990c今代有d奇怪, surround同atmos係100hz-500hz之間都出現唔少問題, 勁多大幅度既drop仲要130hz drop左差唔多13db, 就咁睇q990b表現仲正常d...
即係三星又你衰低頻
但1300x 12 吋sub
正常其他好難打得贏
冇加到喇叭, 同之前一樣都係一套HT一套2CH 係treat左個後牆, 不過room treatment真心重要 買貴機貴線唔treat個空間出黎個效果都係會差好多

screen到座位大約3.5-3.6m
聽歌ELAC?
睇戲個對係❓❓
唔只低頻了, 到500hz已經去到mid frequency了, 之前q990b都有依個情況不過冇咁勁, 最多都係-5db左右

6.5 呎距離 係咪65 吋頂盡?
2ch: raspberry pi4b+I2S hat > denafrips pontus XLR > Muzishare X7 > Elac 403

HT: x4200w+aiyima a07 > KEF Q350+Q250C+Q50A+def tech promonitor 800 (rear) + CA Minx Min 22 (rear height) + svs sb1000

又冇話一定唔得, 不過有機會睇得冇咁舒服
啊 咁投影應該更加唔得啦
我覺得如果唔大過85吋既話就唔好玩projector了, 水貨samsung 85"先講緊2萬幾, 仲要方便好多, 玩projector好多accessories果d錢都唔少野
應該係細個?
77 吋Lg 水先3 萬
除非玩到100
但我玩100 好煩了,更擺唔到喇叭
得6.5 呎 會唔會變 A行睇iMax
玩projector既話起碼100吋起跳, 細過100吋既話我個人唔會考慮

同budget下要immersive既話梗係有大買大

又未至於A行咁勁, 你可以去d projector showroom試下, 我去過幾間d房都唔係大, 可以感受下個距離
JBL bar 1000水貨有冇伏?
行貨有d out budget想under 10k之內
同埋放唔到後置所以930b 990b都應該唔考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞