Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
裝係頭嘅左右都得
後置係咪要用架升到上去耳仔水平?
我都係貼牆 仲未買個架
最好
我用咗2個月冇問題,電視用65x90K
想問吓各位Ching, 睇中Q930C, 但係見佢得一個HDMI input (好似好多soundbar 都係得一個入), 如果有幾部機,可以點搞?要買selector?
啱啱現場聽過都覺得Bar 1000各方面贏哂
中高音比想像中好
低音亦冇話太爆
有冇聽過 Sonos Arc?
冇聽到 砌夠一套out bud
聽完生爸佳講個模組化生態系統幾有趣
會唔會係冇牆反射所以feel唔到q990b個音場?
不過自己鐘意個聲就主觀嘅, 最緊要啱自己
都有機會 始終影音鋪試聽個場闊過自己廳
可能本身房用緊phantom II
覺得bar1000 d低音有力水啲
冇啦,搵唔返呢個價
我喺朋友屋企聽990b, 大約200呎廳, 睇返喺avlife試bar 1000 netflix套extraction既尾段比較,
對後置長期都好似無乜聲咁, 係有1,2下好清楚聽到環繞, sub仔都係間中谷到幾下, 臨場感都係1000贏
有巴打話900b 對後置可能要碟機先谷到大聲, 無去考究
咁就安心🙏因為我訂左貨仲裝修緊,起碼1個月後先感受到
係囉
點解有咁多陳列品?
請問

電視到梳化距離2m
梳化貼牆
闊都係3.5m到

係咪正常我想買貴都貴唔到係邊?
咁細空間嘅客廳 有冇話用邊一類型/brand嘅sound bar好?
thxxx
用緊denon av amp x3800 玩緊5.1.4
如果想提升聽2ch既質素 前置係座地喇叭
應該加部後級? 定有avbypass既2ch合併機
萬零蚊有冇咩選擇
同埋喺我淨係得ps5要hdmi2.1嘅情況下
總共三個裝置駁HDMI
可唔可以三個裝置都用到個sound巴?用到嘅話個效果又理唔理想?

我知道有啲sound bar 接駁口上會全面啲,有啲冇咁全面。
但係假設如果係最全面嘅sound巴 可唔可以做到呢個嘅要求呢?

定還是用喇叭會好啲冇咁麻煩?

thank you

btw 電視機係panasonic lz1000h,唔知接駁上會唔會好d方便d,或者會麻煩d呢?
google咗一排
原來而家係未有sound巴支援 遊戲機接駁後 4k 120 hz 傳送去電視!? 雖然4k 120 都好少可用到。
譬如如果考慮denon s517
我想唔影響ps5 4K 120嘅話
係咪應該

ps5 hdni2.1 to tv
denon hdni2.1(with earc) to tv

但係咁樣嘅話會唔會音效格式有損失, 甚至ps5用唔到個sound巴?

不過其實如果講ps5嘅話
我就希望保留到4k 120多過 dolby atmos等等格式
但當然最好唔會有任何畫面音效格式損失。
電視支援的話正常係可以插電視經eARC傳atmos俾soundbar
我見官網寫係ok的
btw ps5好似得disney plus同blu ray有atmos
全部devices插電視hdmi in, earc port插番soundbar arc port, 唔需要hdmi 2.1既device可以插soundbar hdmi in
如果用入門級喇叭既話直接升級喇叭, 依個係最大既提升

聽歌最好當然唔用avr, 直接用合併出喇叭, 一皮玩二手抵d, amp要夾喇叭, 最大路既話日系可以睇番denon, yamaha, 鬼佬就睇下hegel, simaudio, 想玩多d野既話都可以諗下膽前+class d後
陳列品, 維修品, 舊款倉底
source插電視, 唔使插soundbar, 電視有arc/earc比soundbar就得
2.1既bar用hdmi定optical都冇咩分別, soundbar點都好d既, 不過依個level既提升唔會好大, 有番少少低音同埋聲音清晰d咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞