Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我個9.1一直都較base 2, 唔敢較3
除咗有次星期六唔知邊條契弟裝修我試過開5成張梳化震哂
你隻10 吋 有機會勁過我隻DN8
對上呢個禮拜日買左Q930B $5480啱啱好斷貨
行貨定水貨?我上年十月買水貨都$5980
出新款, 想返貨都無得返啦

邊度仲有Q930B賣
岩岩買左q700b 電視係sony 50x80k
發現用ps5或者手機chromecast睇disney+有人聲細背景聲大嘅問題
想請教下係邊方面嘅原因
反而睇Netflix 5.1聲道嘅冇問題(Netflix係電視內置app)
Q800b個低音無位放係電視櫃下面,放係soundbar同水平得唔得
又番到黎現實, 香港真係熱到傻

去左home center買左兩塊吸音棉番黎, 但係諗諗下又好似冇咩用
https://shop.libgraphy.co.jp/collections/qonpet
冇話唔得, 不過你放櫃面要make sure佢同其他野唔好有共震
audio format問題吧, 你電視用dd+而ps5同手機用緊pcm或者掉轉, 你make sure兩邊audio setting一樣再compare
咩叫靚過 個樣?

Q系咩都好過S系, 除左個樣同大細
冇, 2千蚊買唔到咩好好既型號, q700c入門用都不錯
唔sure wireless casting食唔食到atmos, 但係tidal既atmos music都係行DD+, 聽歌就專心2ch lossless pcm吧, atmos music唔係咩breakthrough
反正optical都食唔到atmos, 熄晒電視所有atmos related既option之後audio format用番pcm睇下仲有冇問題
2000樓下冇一款係真atmos黎, 全部都係virtual

你講既dolby即係咩, dolby只係公司名
thx巴打
巴打係10寸 非1300x?
av life 入? 真係勁大舊隻sub
本身想買12寸 見到10都咁大 都係排1300算
多謝指教
喺netflix睇有atmos既演唱會好正, 所以想睇下atmos music會唔會都出到咁上下效果
睇演唱會用auro 3d同atmos都係感受個包圍感, 係唔差的, 但係普遍玩surround setup既唔會所有speaker都係so call hifi向既speaker, 所以如果要認真聽歌的話, 都會主要用番LR, 即係成套setup入面最貴最好果兩隻speaker, 所以點解2ch同HT係分開玩
轉左dolby之後出到dolby atmos啲聲就正常
但睇5.1就好細聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞