Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
要玩dual sub又唔玩HT個表現可能都係麻麻, HT主要係可以加bass management
唔係dual
係兩set
我自己就認為soundbar主要都係玩surround, 音質係重要不過唔會強求, 岩自己口味更加重要

rtings既review有埋stereo soundstage, dynamics同THD, 都係跟measurement比分, score可以參考不過睇measurement的話會準確d
希望佢出1300 唔係1300x
x版真係搵唔到位擺隻sub
in theory係唔會, 不過hdmi夾機既問題冇人可以預計到, 就算同型號都有機會唔係個個user都遇到同樣問題
買左就照用啦 之後仲可以加rear同sub
同意, JBL既真無線係好方便既
但價錢應該都唔平 話大約15000
我自己黎講如果水13000, 行15000都係買行架啦
叫做有保養個心安落啲
最怕間仆街代理開價唔只15000
台灣set價去17000-18000 hkd
如果要問值唔值就一定唔值, 正常12吋既sealed subwoofer先講緊4百幾美金, 依d soundbar既爛鬼sub收300蚊美金真係好過去搶, 但係如果你已經用緊s系soundbar又唔夠低頻既話你只係得佢一個選擇
搵d野墊一墊, 去12蚊店買幾粒膠墊都應該ok
電器野真係冇得講, 買水貨不嬲都係睇你自己bear唔bear到個risk
咩叫同步播, LG個功能只係用埋電視黎做processor, 就算好似samsung既q symphony一樣係用埋電視喇叭, 都只係gimmick野, 完全冇需要因為佢而簡同牌子
新bar 1000 可以長插Usbc
當有電用又得
唔使怕睇睇下無電
SONOS忠實FANS
用左Q990b一星期
其實都無乜投訴 聽歌還可以 人聲都算清
睇戲係一流 打機(battlefield/cod)好震撼
不過隻低音真係有d弱 (已+4)
後置喇叭初初唔識擺 90度向前 完全唔掂
之後執一執位 45度角 效果最好
exactly, 如果15000已經算好平, 只係貴水貨1000
我唔覺得會咁平
你打機係set pcm定係dolby/dts?
聽人講q990b pcm 7.1有時會有bug, 如果隻game得5.1後置會冇聲, 得前面同側面反射有聲
如果要17-18k, 我諗都係入bar 1000 算,
過唔到自己心理關口比咁貴買soundbar
係咪電視set數碼聲音輸出果到
佢有pcm/自動/通過
我揀左自動cod/bf前後都有聲的
剛去生命問,q990b $7980
有冇地方可以再平d
有得碌卡送埋貨差唔多,就算細舖現金都係平多百幾
點解要用光纖? 依家全部都用HDMI架wor, 你要同步開同control volume唔關係唔係LG電視事, 全部有CEC既HDMI device都做到架啦
指向自己耳仔係最好, 所以如果冇位要擺兩邊的話90度向自己都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞