Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
賣晒啦等左好耐減價就賣晒,有冇人知邊度仲有930B?
睇番audio setting係咪做左transcode, 正常用晒passthrough就得, soundbar開surround mode你用咩audio format佢都係upmix用盡晒d channel
咁冇咩問題, 你可以用soundbar同speaker都得, 睇戲為主就用soundbar, 聽歌為主就用speaker, 對聽歌既質素冇咩要求既都可以用soundbar黎聽
就咁睇冇,hdmi行2.0,我試用電腦插Soundbar in, Soundbar 插projector,冇聲冇畫面
我用電腦插Soundbar in ,都係跟你咁駁,冇聲冇畫.
我之後試電腦插projector, Soundbar 插projector,但有畫冇聲
好睇你著重D咩, BOSE成套應該都接近2萬? 依個價錢的確可以玩到入門setup, 靈活度會高好多in term of未來升級/reuse既可能性, 但係如果samsung個價的話, 8千幾蚊連好少少既avr都唔夠買

唱k機有好多種, 市面上最簡單既係已經內置mixer, 要冇delay的話都係要analog出, 如果另買mixer既話, mixer既作用只係將mic同source audio既聲合埋一齊再processing, output都係要出amp再出喇叭, 入soundbar如果都係用digital都係會發生同一個問題
as said, 如果咁插唔得的話, 好大機會係source既setting問題, 用電腦做source太多variable, refresh rate, resolution, color space, 依d只要有其中一樣支soundbar食唔到的話就passthrough唔到signal, 最簡單就係用tv box依d source

projector冇arc的話唔會有hdmi out, 所以唔會有聲, 除非你用optical
我都想知
仲有無q700b加後置package?
請教下如果本身用緊Bose TV Speaker,想換Q800B 但唔加後置會唔會無咩提升? 因為無位放對後置喇叭,主要打機,睇片同聽歌為主
會 包圍感一定好咗
同埋超低 震撼都好咗
係咪唔加2隻後置都會提升唔少?
將來想加後置會唔會買唔番9500s
一定 效果好好多
答你唔到 後置都有機會換款唔再出舊
所以 一買就一套買啦
多謝巴打
因為soda後面真係無位放對野,搵日落去聽下咩料先。
你地通常放隻sub仔係牆角?
牆角 會增加低音量感
想勁啲係
請問電視Sony X85K配咩soundbar 好?睇緊Denon S517同Samsung Q700B?追過post Samsung soundbar 配其他牌子電視好似eArc有啲問題?主要打機睇YouTube Netflix. Thanks!
同問,諗緊Q800B 加9500S後置定直接Q930B好,價錢差唔多係咪Q930B 會好D
Channel多啲 一定係930B
其實用千幾蚊既soundbar,係唔係唔用仲好
入左支217 全新1000$
已經訂左jbl bar 1300 $13300
水貨?要訂幾耐
Av life行貨
即將會用lg c2做電腦mon
想順手加埋喇叭/soundbar
係冇咩位又得1500 budget之下有咩選擇?
暫時睇啱edifier s350db 同dht-s217
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞