Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔記無論Sennheiser/Bose都打算買埋sub-woofer
如果想升級
我覺得都係 買有後置既set
諗住趁消費券買Sonos Beam Gen 2
(純粹貪外型靚仔同埋睇吓啲post話其實都唔錯)

想問吓係咪冇乜地方有減價?
喺Facebook Google都會見到有咩地方平啲,好多都正價
無位放後置
JBL個種暫時放後置得唔得?梳化背都ok
咁就得嘅,但睇嗰JBL 1300隻sub-woofer放唔落,所以本身係想買Bose 900 + 500 bass
Yohohongkong.com 好似平少少

我等緊七月(或八月)Apita 商場可能會有優惠
到時拎商場優惠加HSBC 卡去Apita 內嘅 XXLife 之類買
我睇緊 Sonos Arc
Earc 唔代表解決所有問題

好似LG S95QR都係Earc + (假HDMI 2.1)所以有bandwidth 問題食唔晒4K 120 hz hdr 4:4:4 signal

要Earc + 真hdmi 2.1先係sound bar 界嘅聖杯、完美嘅solution
想問下睇戲5.1 最主要係邊度出聲? 中置定前置?
人聲中置,配樂背景聲前置。睇戲嚟講,因為對白為主,中置稍為緊要過前置

6000有找
開黎試 唔敢開得大聲
前中置出好多
中置出對白
咁你話多唔多
度左位, POLK ES35 FIT位就佢喇
仲要買隻sub, 前幾日話想換, 轉頭原本個隻平野已經壞左
希望細過10吋, 不過我無位放地下, 係放電視櫃櫃面, 放前置隔離
換喇叭記得cal過
煲左100個鐘又可以再cal
10吋以下入門強推DN8
4000以下佢應該贏曬
DN8原來高都12", 唔得 同埋都係想千幾二千左右
好似無乜.. 仲搵緊
你擺仲要櫃上仲要細隻? 得6 吋揀
價錢考慮得 CA X201
咁抵,邊度買
日本
q700b睇disney+同Netflix 5.1片個陣人聲好細 背景聲又好大
電視係sony 50×80k,音訊輸出揀左自動1同dd+,睇片個陣soundbar都顯示出到dd+,但人聲就細到好似用緊立體聲喇叭睇5.1片咁,有時某啲atmos片都會咁,開左對話增強又覺得啲聲好唔協調,研究左好耐都搞唔到,我唔知係套戲問題定setting問題,soundbar setting我全部都係預設,淨係模式揀左Adaptive
ching對517有咩評價?
sub仔夠唔夠勁? 個模擬天空聲道流唔流?
我尋日買咗聽日送貨
https://www.svsound.com/products/3000-micro-subwoofer
細隻只推svs sb3000 micro, 果d 2k既sub你不如慳番d錢儲多少少直接上sb3000, d平野真係玩具黎

另外如果喇叭唔差既話, 其實冇中置係完全冇問題, 我試過依家setup專登disable左隻中置用LR做phantom center, 個效果都唔差, 如果你個效果唔ok, 不如睇下擺位同calibration? 都係果句, 如果可以不如儲多少少直接升級喇叭, 買d差唔多level既喇叭其實好無謂, 冇升級感之餘亦都冇二手價值
係, 雖然samsung隻sub好流, 不過有冇sub既低頻表現係會有差距, 另外s60b冇upfiring driver, 個atmos都係模擬
2.0
如果都會加sub既話我會簡sen記, 因為可以加3rd party sub, 唔加sub既話sen記既低頻會比較弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞