Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
Sony A7000/A5000
Sonos beam2
有冇人知jbl bar 1300兩嚿外置插住咗仲要唔要叉電
其實sound bar 放台面定掛牆好 d
插落sound bar = 叉電
呢啲product 就係出俾 只想 擺一條bar既market
要熄住機(standby)先會叉, 開住機唔會
Thx 指正
請問一下
效果如何?
睇戲聽歌 ok ma?
試咗未?正唔正啊?邊度會有demo機啊?
其實冇特別推薦ambeo plus既原因都係因為個價錢定位唔太ok, 相似既setup仲有sonos arc, 只輸在冇得駁3rd party sub, 但係價錢平左4000, 表現的話兩支其實都唔係差, 聲音方向亦都好相似, ambeo plus如果係1萬以下的話會合理d, 當然budget唔係concern的話就冇咩所謂

我自己如果要買sen記既話會簡ambeo max, 因為max係用左6隻woofer+3隻tweeter做前場, 絕對係比較接近喇叭既setup, 而ambeo plus只係普通soundbar咁用3粒full range driver

ambeo plus冇sub的話其實係冇咩bass, 你聽到既極其量係mid bass, 即係果d最表面既boom boom聲, 但係潛唔到落去的, 80hz左右已經roll off緊
both ok, 冇話邊個好d, 睇番擺放高度
買sonos ray既$3000用黎買對active喇叭會開心好多 ray完全係一個雞肋既產物, 連hdmi都冇 一對adam t5v都係講緊3k鬆d, 表現係兩個世界既差距

beam 2始終都係短, 前場既單元比arc都少兩粒, 同埋sonos只有arc先有真正既upfiring driver, arc完全係beam既升級版
但我只用2K買
應該本體一樣, 換左隻sub, 但係又少左兩隻專用後置, 佢後置係另配9500s, 同q930c比睇下要後置定要sub
睇戲多聲道會好過stereo, 聽歌就用喇叭比較好

不過如果你係電腦nearfield用的話, 就算用soundbar, surround既感覺都唔會好強, 始終太近, 除非你睇戲坐遠d去到房中間/房尾

一舉兩得既方法係用喇叭砌ht, 咁兩個purpose都serve到
其實之前都有講過, 用戲黎試係好難試到, 唔同戲既mixing都唔同, 你點知唔係source既問題? 應該係要用test tone黎試之後逐個channel較番滿意既volume先岩
但係個表現都係差 2k why not s217, 平5舊之餘仲有hdmi, virtual atmos

ray依個spec完全係想mimic低階既active speaker, 但係表現差幾條街
如果要聽歌為主 睇戲要求只係想比一條過冇後置冇天空反射嗰d sounbar好嘅主動喇叭有冇推介
你覺得包圍感如何?因為無後置驚差啲
另外有冇買埋sub仔啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞