Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我用落又唔覺有咩問題,屋企細冇買bass本身個bass我都好滿意,不過冇見過冇二手surround speaker賣
係估唔到佢會直接廢咗嗰兩個喇叭
連咗後置之後直接唔出聲?
soundbar信仰大好多,sony電視真係有質素
小弟對音響零認識
而家用緊嘅電視係sony kd 55x9000H
見大家話sony配返sony sound bar好啲
請問有推介手?
要求:5000左右筆直
主要用途係喺廳播吓歌,
有dolby atmos 睇戲
美馬
做咗幾日功課,應該會入Sonos Arc

除咗官網仲有冇邊度買到抵啲?
唔會 有信仰先要
5000 又睇戲買 q700 b /800 b 連後置啦
Av life 落鋪 買通常R 得平少少
5000買到q800b連後置?
我唔太清楚減到幾多
出去格下價
但700b 連後應該買到
如果我買Samsung Tv有一個hdmi arc
我可唔可以hdmi arc連喇叭 然後soundbar用wifi連
之前q800b+9500s avlife做4480減商場優惠4080, 可以去睇下仲有冇4480依個價
soundbar唔需要夾牌子, 暫時未有一個夾牌子既功能重要到要為佢而專登簡番同牌子既產品
samsung standard mode的話咪跟番個input channel出聲, source係2.0既話都係得左右兩個單元會發聲, 5.0咪LCR+rear LR, atmos咪用晒7.1.4, manual一直都有晒全部configuration可以睇到

除左standard mode之外其他mode都會upmix令到全部channel都出聲
點解會咁理解呢
除咗standard. 跟source 出聲外
其他 mode surround / adaptive 都會upmix 全部出聲
睇戲Atmos 就睇用唔用到個個channel
用到都會出聲
近排新出sora pro 2.1唔知performance點?
近排新出sora pro 2.1唔知performance點?
入左 9500s, 等送貨,想搵喇叭架原來得好少選擇,好似係條線粗得濟,唔想咁大舊野真係冇乜選擇
Ching 門有冇建議?
ssp 或者taobao
請教一下各位Ching
來緊搬屋,本身有個唱K system (inandon) ,
有兩隻16吋喇叭唔夠位擺
想轉soundbar + 細subwoofer 再加Mixer 駁支咪咁

平時都會Bluetooth 聽下歌,打少少機,唱下K 咁。
家庭用

Budget ~$4k (soundbar+ subwoofer + mixer)會唔會有建議?
感謝
你上左去showroom試聽咗未?你寫既所有野,只係Paper spec,好唔好用,反應快唔快,寫咗都無用。玩音響野睇住荷包玩十分正確,但唔買試玩只需要你既時間
咸生不嬲都平過官網。夾分店所在既商場discount, 可以更平。

另外早排上有蛇大廈既二哥都有少少discount, 可以試試問
我都想入手sonos arc, 睇極網上面都係8XXX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞