Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(34)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
依個level冇咩分別...2.0 vs 5.0, samsung多d channel, 有左右側channel做surround, 成個音場表現會好少少
如果JBL bar 5.0 呢?
有明顯分別嗎?
not much, 同s60b一樣都係冇後置既5.0, 依種只係用左右channel擴闊音場做rear既都唔會好實在
我係 76 個度試
算正常屋企size 房 個手係唔錯
上星期上左友誠諗住試yg, 點知冇晒貨 順便上左阿二, 佢間房仔好似都已經冇soundbar, 仲諗住有機會可以試到jbl 唔知仲有邊度有好少少既setting可以試真d, 但係就咁企係度hea試的話samsung既表現會好少少, 除左個低頻之外
陳列品果個價就最抵, 2千令的話同samsung入門同級(q700b), spec都一致, 睇你鐘意邊個調音同埋之後仲想唔想加後置黎決定
出面好難有好位試到真
又未必set得好
76 睇投影機順便試埋
JBL 個天空反射4 隻係有料到
試黑寡婦直升機救老豆個度
天空螺旋槳聲係明顯
1300有6粒upfiring driver 所以我都諗住唔差, 點知上次知又冇咩料到, 可能係avlife樓底太高又唔係flat surface
環境對音響係影響好大
如果師兄係油王大屋
再玩AVR 啦
subwoofer 有無細細隻又2K內既選擇?

本身用緊DENON AVR + DENON SYS2020 成set 5.1 + wharfedale diamond 11.2 (做一對前置)

當初貪平買左套SYS2020 , 好快就換左wharfedale 做前置
由於無位置又比我cut左隻中置, 變相中置都係由前置出聲
唔cut既話人聲會用SYS2020 個套野出效果好差

SYS2020 既 subwoofer 睇spec就係100W
玩AVR唔玩中置差太遠,有啲浪費左套野
現今sound bar就算surround 低音做到近AVR都會輸中置人聲
真係無位擺中置,即係中間sound bar都擺唔到?
不如放左佢入Sony A9
如果仲有啲位偷,可以 試下Polk既條形中置,ES35 / R350
1吋高音+ 6x 3吋低音,我用緊上一代 Polk S35, 人聲清晰, 夠埋身
無話唔得既, 但真係要搵個FIT SIZE既中置
但老實講, 我睇戲又唔算好多既
新手想買個soundbar 換走marshall speaker (應該賣走定keep住用?)
用途主要係睇戲+ airplay聽下歌
考慮緊
HW-S60B vs HW-S800B
$19xx vs $29xx
5ch vs 3.1.2ch
多一個subwoofer 係咪差好遠?
JBL 1300 hdmi 係2.0定2.1?
假如屋企冇位,唔用S800B 跟機個subwoofer
係咪都值俾多一千?
你似聽歌多?? 不如揀兩聲道喇叭?
部野會擺係廳, 用途主要都係睇下YouTube/Disney+咁,聽歌多數會入房
不過都想廳 喇叭/soundbar 支援Chromecast + airplay
睇戲買soundbar 啦
最入門揀q700 +後置好啲
Disney 都有Dolby Atmos
想問如果依家用緊JBL Cinema 610 + Denon 入門amp
換polk嘅ES 前中置 會唔會升級得唔明顯
本身用緊S517 打算upgrade,1516諗緊應該換Ambeo Soundbar Plus定Bose 900,無位加後置 你哋會點揀?
Cinema 610 頂盡係衛星喇叭, 而家Polk es 出名入門中係最爆得,我都用緊 Polk S
ES20 書架都去到40Hz
連sub 都無埋, 你咁係叫 downgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞