有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
我開局就係拉滿稅率,開盡消費稅,仲有官員 軍隊開支較最低。so far都無出事,有無人知咁做有咩缺點
一係天主教(奧皇變神羅)一係新教(變普魯士再變德國)前者要滅教,後者睇你點玩
今個星期開鋪brandenberg試下先新教先
諗下現實上你人工低稅又高你會點?

不過軍隊除非長期周圍打人,通常都會拉低一格

消費稅通常打喺啲自己生產唔到完全要入口既product,我玩瑞典開頭打稅喺service,之後人民開始有錢就打酒,煙草,咖啡,鴉片
班賤民我就唔信佢地走得甩
人工低,稅高,我做咩仲要返工,直接躺平啦
平成100
但明明係global steam key
拿海南島
見到巴哈有個評論幾好
這再簡單談一談V2的經濟,基本上分了三塊(算上火星市場就是四塊)一個是本國市場,一個是勢力圈市場,一個是國際市場,當中的理念很簡單,先滿足國內市場,餘下的到勢力圈市場(相當於V3的關稅同盟),再有餘下的到國際市場賣,到了國際市場後就按照排名分配,第一名拿完到第二名,如此類推,所以小國基本上不會買到物資,進了列強的勢力圈後又會因為你再也不能對列強收關稅導致國內被傾銷導致工業打出了GG,甚至如果是用大英的話,開局就壟斷全球紡織業,只要印度一天不丟,直到封檔都能夠保持壟斷到死,其他產業中也能透過補貼來將對手的高級工廠弄到倒閉(工廠每提升一級都要一年,所以一座十幾等的工廠就要花十幾年造出來)來保持工業上的優勢,這就很好的模擬了19世紀下的列強是如何榨壓各國的,畢竟那時代的世界本來列強的遊戲,這就很好的模擬了19世紀下的列強是如何榨壓各國的,畢竟那時代的世界本來列強的遊戲了

但在V3呢?小國:謝謝列強大哥就算自己不夠用了都願意不限量的提供價廉物美的原料,呵呵,大概制作組是被政治正確打壞腦子先能設計出這種關稅同盟的設定吧?

原文LINK:https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17707&snA=52&tnum=2
主打經濟,做到成pat屎咁
邏輯上都講唔通
唔可以拒絕人地既貿易
Standard of living, legitimacy, faction approval, loyalist 📉📉
Radical, turmoil📈📈📈📈

Faction approval低要食debuff
工廠罷工、教育同研究慢啲,逃稅,私吞國家軍備,infrastructures 減少之類
最壞情況會有革命起義
玩香港發唔到圍, 打又唔夠滿清打, 又唔可以打東南亞, 玩到2M GDP已經係極限
玩殖民好好玩
睇完有d想退game
買左仲未開始玩
其實買之前已經預咗,P社啲game不嬲係咁

係今次難得有小小衝破同溫層先比人放大黎睇

佢都預咗你地一路罵一路買dlc
唔單只等dlc,其實出新game仲要起碼等1年比佢debug,重新balance過隻game
EU4 Navarra想變身巴斯克法蘭西
opening move 可以點做?
玩咁耐eu4好想成功一次先del game
有冇大師指點迷律
唔知其他有冇呢個問題
同朋友玩STELLARIS成日唔同步
幾時先解決到
自己玩下先,人地講又唔一家岩
話明奧匈 core 就當然係奧地利同匈牙利 頂多加埋捷克 其他只係賤民
關係太好係咪唔可以殖民?
試過一次法國檔 玩一陣已經無玩 開局國家先天資源多 人口又多 最重要係法改以開局黎講好先進 比奧地利同俄國強得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞