有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
玩咗兩個禮拜先識得熄咗 autonomous investment pool
最近回鍋番玩hoi4 改左勁多野

完全唔知d部隊應該點配
5步填線
x步x炮進攻
依家研究緊d補給點搞 德國打蘇聯次次打到一半就補給唔夠卡住 做唔到閃擊戰果種感覺
堆CAS
通常最求其嘅都係
9步 -> 9步1炮 -> 9步3炮 or 2炮1防空 做主力師(配工兵/支炮/支空/後勤/裝偵)
5步填線兼守港口(配工兵)
工業支持到嘅就10中坦10摩步/機械 做突擊師
1騎做駐防師
玩到後面battle plan平堆就好
其實填線係咪必需

重玩左幾次 依家德國打到40年尾都係狂出主力9步3炮同 中坦師
玩左幾日先知 原來機體加炸彈就可以整新既轟炸機
如果你東線補給夠

cas
40小型機體
單引擎
額外油箱加到1000km 左右
塞2個1蚊既炸彈
EU4淨係買左個底,太多DLC無買,開黎玩好似差好多野。宜家都係玩CK3同Vic3多
今晚番去試下出d填線打蘇聯先

終於打完第三次世界大戰
玩到好灰 上網睇完D大陸仔玩
跟佢地編制 德國佬9步2炮1防空(32寬) 坦克8步8中坦2防空1反坦炮(35寬)
連波蘭都推唔撚郁 定係我進攻方法有錯? 我已經整左集團軍進攻計劃都有
但都係推唔到入去
有冇教學可以參考下?
幾多年?有幾多間軍工廠?有冇整夠槍同炮?人力夠唔夠?
裝備坐齊 滿組織度 今晚返去cap圖比你睇睇
我依家懷疑係我劃線或者地形既問題
只中意鋼2 DD版 用德軍包餃so軍 用校長打日本仔日落再食三塊地
第幾代?乜版本先
用德國36年開局 全撒步兵軍只留坦克飛機 之後全谷ic種田 到歷史事件吞左斯落伐克後全力爆步 一定要掛炮 海軍只做運士兵船 狂做海轟同戰鬥機 到39就開波蘭波 吞左波後我會開埋法國波 維琪之 之後偷渡英國利物浦 佔領英國之 早一年1940開so聯波易打勁多 好易推到 但一定唔好同意呆利同盟 同埋唔好入侵挪威浪費兵力 推完so基本上無資源問題 可以同美帝慢慢玩 我玩開難度選正常 好戰性選瘋狂
https://youtu.be/8qNoVDHcbp0?si=_xT0iqdJ37wMbp6Y

試吓跟佢咁打,版本唔係最update但都work,至少我跟佢咁玩係成功收哂同盟國皮,打冧埋蘇聯。
upload你開戰前個save上嚟
Stellaris之前衝動一次過買晒ultimate bundle 但係唔多識玩,點算好
BTW依段片真心推介比新手,我之前買完驚玩咗陣覺得太難上手棄咗。最近睇到依段片跟住佢玩有成功感好多,而家完全體驗到隻驚嘅樂趣,唯一問題係太長。
無空軍?
夠Air Power 10步都可以照平推
stellaris嘅話用嚟role play
自己少少時間寫嘅劇本

例如星際麥當勞mega corp
派McNavy同McMarines侵略外星
捉外星人去基因改造變delicious
用外星人肉做McNugget周圍去其他星球開快餐廳賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞