有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
除左禁運同鎖國冇得唔比人買
其實幾符合現實
資本市場唔係完全跟需求
最多轉保護主義,賺多d關稅同較國內優先
其實就唔太影響既
反正都係為左資源

果d資源少/冇象膠/石油既地方,我後期會直情解放做自治領抽佢國庫收入就算
想問下V3 用西班牙點樣登陸英國
如果佢d陸軍係曬外面係唔係分好多個地方登陸就登到

本身打算用war support 拖死英國結果去到0就冇再跌結果周圍d傀儡國係咁爆內戰拖死自己
war support冇跌到負 係隻game嘅機制定係點 之前開片都冇呢個問題
如果佢陸軍喺晒出邊
基本上輕鬆登陸
唔係淨係英國,基本上個個國家都係
不過你要有足夠商船同埋海軍勁過佢
如果唔係士氣會一直勁低
而war support 好睇war goal
如果攞錢的話,就求其佔0.001%敵人領土,war support都開始跌低過0
其他基本上要佔首都
玩西班牙d船冇英國咁多都冇咁多錢養
翻到去試下先
想問一下非大清國家,Vic3有無得禁鴉片
想問邊個MOD係改投降會拎晒所有目標
有就好,diplomatic move好智障,claim晒啲目標,只要對面back down就硬食全部目標infamy但拎得primary goal
有冇咩MOD係改軍隊請人請快D
成日起晒野等極都冇人開工
你check真d 唔會硬食全部
你揀嗰下就已經加上去
我今日試過2x堆到上9x 然後對面back down跌翻去3x
應該有d計有d唔計
btw點解奧地利係V3咁op 就算爆內戰本身個奧地利輸左 新嗰個可以即刻繼承左舊嘅原地滿狀態復活咁

英國個gdp低到離譜 法國又好似唔識expand咁
英國好似有bug
本島啲人會移民走去個Market嘅其他地方
跟住惡性循環GDP越嚟越低
見過倫敦得二萬人
而家呢個版本英國廢廢地
海軍霸權完全show唔到出嚟玩
其他國家唔需要海軍都可以有海外殖民地
打英國將艦隊打散同時登陸有幾多海軍都攔截唔曬
Vic3係咪傀儡國會固定得5建築力?
同埋條約港係咪無得用奪回BC
只有奪取條約港方法去打?
另外順手想問埋,假設我拎完個條約港,之後又唔想要有無我放棄
大躍進
之前玩vic3美國開最低稅最高福利都有幾百k淨收入,integrate咗堆非洲地之後福利開支都幾百萬不斷蝕錢
有無v3教學
諗緊買唔買好
入dc group搵人教你
Ottoman大改 有冇巴絲留意
如果用現版本黎講
就係首先一定係改革政府,大部份政府都會有守舊政策,而舊政策都會令你唔夠勞動人口同埋收少稅,加識字率低下,就會少高級勞工。
政府講合法性,但係亦唔係無合法就可以完全唔理在野黨羽,所以平衡唔同派系好感,慢慢改革,現在本黎講,自由開放社會太勁,獨裁無乜好處,個利益太細,後期可能計劃經濟會唔錯,但係我自己未試。
而佢個法律改革係,執政利益團體支持率=成勁機會,約每半年會take一次機率,政府合法性會加快個進度,法律改革總有人唔鍾意,改革太快又太大就會令到某部份利益團體搞革命。

至於市場基本上就係隨住科技發展,自己國家有乜唔夠就起乜,但係你如果唔係大國,你唔可能乜資源都有,就要靠貿易。要貿易首先你要有可以對外貿易法律,之後你要該地區有利益先可以同個到d國家貿易。但係貿易有好有唔好,你開放左貿易,就算你無主動賣野,只要Ai判斷有利益,佢比關稅就可以係你市場買野,無得阻上。唔開放邊境就唔會比人強行買你產物,但相對所有野都要自給自足,而且太弱小有機會比Ai迫你開國。
至於市場本身,其實就係自己做大個餅佢,唔夠乜就加乜落去。舉個基本例子,你最終目標係起煉鋼廠,煉鋼你要鐵,所以你會起鐵礦,挖礦要工具,所以會起工具廠,然後假設你工具未有科技,所以用木做,你就要起伐木埋去完善你產業鏈。

了解左政制同市場,順手簡單講一下人口結構,大致上黎講,人口你可以將佢分做勞工,中產,同有錢人。
佢地會有唔同需求,如果滿足唔到就會增加激進人口。人口越多,需求就越大,基本民生用品個量就會影響價錢,然後會影響pop生活水準,雖然都係一個指標,但係你亦可以唔做反就理得佢地有幾窮。
比較重要係,人口產業分佈,會影響利益團體政治力量,例如你無乜產業,搞農業食糧出口,大部份國民都做左農戶,咁自然農民團體會強大起黎。
會影響到你執政合法性同政治光譜,如非獨裁政府。
其次要了解就係,一個地區起建築,有無人去個建築返工,都係睇人口,就算你有金礦,個礦無人挖,你都唔會有收入,最直觀就係有幾多自給農,而自給農就係最低端人口,人工低,無乜收入,稅收又少。
自給農多少等同勞動人口,但亦等同國家生活貧窮線。至於失業人口係產業進化自動化後所產生,基本上你玩就會明。

大概知到國家點行之後,就到外交,基本上只要非自國事務就係外交,就算自國事務,如果有別國介入,都你外交。
最基本係殖民,殖民要有法律。只可以殖落去一d鬆散政權到,基本上意思者係土著。
期次就係貿易有講到利益,利益宣告係指你關心該地區事務,除左貿易之外,有其他事我都有可能會介入的意思。
基本上外交主要作用都係用黎欺負弱小換取更多利益。
玩到就會明,但係記住係自己有興趣地區一定要宣告完,利益行使權產生左先可以介入。
不過外交唔係無風險,太囂張不斷四周征服同附傭會帶黎惡名,惡名太高國際上會願意同你貿易國家就會減少,其次會增加其他列強介入風險。

至於軍事,就係外交延長線,最基本作用防止外國入侵或者強制你開港之類。
其次就係附傭他人,外交介入傾唔掂數就會開戰,當然軍力會投影你權威,同埋軍事力量高,你外交迫人做野對面比較上易讓步。不過基本上,只有進攻同防禦選擇,所以戰爭都無乜好講。
唯一要小心係,只有同區域總部指揮官可以指揮該地域軍隊,艦隊運輸都係。

去到尼到,最後你目的就係成功將你個國家玩成你想要的形狀,並且生存到1936年。

我都係自學亂玩,歡迎補充改正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞